RADÍME: Pri letnej grilovačke treba dávať pozor na horiace uhlíky či vietor
06 | 07 | 2019 I TASR

Pri letnom varení či grilovaní na záhrade netreba zabúdať na to, že aj malá neopatrnosť môže spôsobiť značné škody na majetku či na zdraví.


V poisťovniach evidujú z letných grilovačiek udalosti ako horiaci plot v blízkosti grilu, víchricou zničené altánky či záhradný nábytok, ale aj človeka, ktorý spadol zo stromu rovno do kotla s vriacim gulášom.

ZDRAVIE: Príznaky náhlej porážky si všimne takmer každý. Rizikové sú najmä tieto horúce letné dni
Horúce letné dni, aké zažívame v tomto období aj na Slovensku, sú veľkým rizikovým faktorom pre vznik náhlej cievnej mozgovej príhody (CMP), rovnako ako nadváha, fajčenie, vysoký krvný tlak, cukrovka. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | TASR


„Mali sme prípad, keď počas grilovačky vplyvom vetra odskočilo viacero horiacich uhlíkov z horúcej pahreby a začal horieť tenký ratanový plot, ktorý bol v blízkosti grilu. Oheň našťastie domáci včas zaregistrovali a uhasili,“ hovorí Róbert Koch z oddelenia poistenia majetku Uniqa poisťovne.

Poisťovňa tiež zaznamenáva každoročne stále väčší počet škôd následkom letných búrok a víchrice. Hlásenia klientov sa najčastejšie týkajú rozbitých okien, zničených plotov i dolámaných vonkajších roliet.

Odfúknutý záhradný nábytok však ničil aj balkóny a presklené dvere. „Evidujeme prípady, keď silný vietor počas letnej búrky doslova vytrhol zo zeme detskú trampolínu a kompletne ju zničil, silnej víchrici padli za obeť aj drevené záhradné stoličky a používaný gril,“ hovorí Koch.

Marček ponúkal Harabinovi 1. miesto na kandidátke, ten to odmietol. Teraz sa do politiky tlačí cez občianske združenie
Nezaradený poslanec Národnej rady Peter Marček na svojom profile na Facebooku napísal, že sudcovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi ponúkal 1. miesto na kandidátke jeho strany Hlas ľudu. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Silné krupobitie zasa zničilo niekoľko záhradných domčekov a následkom silného vetra došlo k odtrhnutiu či poškodeniu striech altánkov.

Minulý rok sa stal aj kuriózny prípad, ktorý apeluje na všetkých, aby pri letných grilovačkách a varení guláša naozaj mysleli nielen na ochranu majetku, ale najmä vlastného zdravia. „Spadol som zo stromu rovno do kotla s vriacim gulášom a opálil som si ruku. Potom som si ešte popálil nohu, keď som skočil pätou do pahreby,“ nahlásil klient poisťovni.

POČASIE NA VÍKEND: Dávajte si pozor na horúčavy, v sobotu platia výstrahy
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na sobotu (6. 7.) výstrahy prvého stupňa v troch krajoch Slovenska. Teplota dosiahne podľa meteorológov v niektorých okresoch až 34 stupňov Celzia. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej... Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | TASR