Bezpečnostná rada OSN vyzvala na prímerie v Líbyi, odsúdila nálet na migrantov
06 | 07 | 2019 I TASR

Bezpečnostná rada OSN vyzvala v piatok na prímerie v Líbyi a odsúdila letecký útok na zadržiavacie centrum pre migrantov na predmestí metropoly Tripolis, pri ktorom zahynuli desiatky ľudí.


Jednohlasne schválené vyhlásenie BR OSN prišlo po stredajšom stretnutí rady za zatvorenými dverami, na ktorom diplomati USA oznámili, že potrebujú viac času na konzultáciu o navrhovanom texte s Washingtonom, približuje agentúra AFP.

Členovia rady "zdôraznili potrebu toho, aby všetky strany (v Líbyi) naliehavo deeskalovali situáciu a zaviazali sa prímeriu", píše sa v prijatom vyhlásení, ktorého text pripravila Británia.

Vyhlásenie odsudzuje útok, pri ktorom v noci na stredu v zadržiavacom centre pre migrantov východne od Tripolisu zahynulo podľa posledných údajov 53 ľudí a ďalších 130 utrpelo zranenia. Apeluje tiež na návrat k politickým rozhovorom v severoafrickej krajine a úplné dodržiavanie zbrojného embarga voči Líbyi.

Organizácia Spojených národov vyzvala na nezávislé vyšetrovanie s cieľom určiť, kto nesie zodpovednosť za nálet na centrum, v ktorom žilo okolo 600 migrantov, prevažne z afrických krajín, píše AFP.

V USA vznikol nečakane vysoký počet nových miest, nezamestnanosť ale vzrástla
Po nepriaznivých májových údajoch americké ministerstvo práce zverejnilo v piatok nečakane vysoký počet vytvorených nových pracovných miest za mesiac jún.Napriek tomu miera nezamestnanosti vzrástla, aj keď sa očakávala stagnácia. Dôvodom je vyšší... Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | TASR


Líbyjská medzinárodne uznaná vláda národnej jednoty obvinila z útoku svojho súpera, poľného maršala Chalífu Haftara, ten však účasť na nálete poprel.

Svetová zdravotnícka organizácia v piatok oznámila, že v Líbyi zabili približne 1000 ľudí, odkedy Haftar v apríli spustil ofenzívu zameranú na dobytie Tripolisu, sídlo medzinárodne uznanej vlády, ktorú podporujú rôzne milície.

Svetové veľmoci sú rozdelené v tom, ako reagovať na Haftarovu ofenzívu. Spojené štáty a Rusko odmietajú kritizovať vojenského veliteľa, ktorého sily ovládajú východ Líbye a veľkú časť juhu krajiny.

Boje prinútili utiecť z domovov vyše 100.000 ľudí a hrozí, že ešte prehĺbia konflikt v Líbyi. Tá sa zmieta v chaose od zosadenia dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011.

Zruší EÚ dohodou s Tureckom? Kto tomu napomohol?
Dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom z roku 2016, pomohla výrazne znížiť migračný tok na grécke ostrovy, no už dlhšiu dobu zostáva na bode mrazu. Potvrdila to aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá pred tromi rokmi s Ankarou rokovala. V... Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | Ján Prokop