Rusi rušia pri sýrskych hraniciach s Izraelom GPS signál. Aký majú na to dôvod?
04 | 07 | 2019 I František Németh

Izraelské lietadla v posledných dvoch rokoch boli svedkami zvláštneho javu. Ich GPS signál náhle prestal fungovať alebo ukazoval zlé údaje. Izrael je presvedčený, že za tým stojí Moskva, tá to ale odmieta, píše The Times of Israel.


Rušenie GPS signálu začali ako prvé reportovať izraelské vojenské stíhačky na jar 2018. Na problémy s GPS sa však začalo sťažovať aj Tel Avivské medzinárodné letisko Ben Gurion. Rušiaci signál dokonca doľahol až na letisko v Larnake na ostrove Cyprus.

Izrael identifikoval zdroj týchto porúch - má sa nachádzať na ruskej leteckej základni v Sýrii. Rusko to popiera a tvrdí, že sú to "fake news", ktoré nemožno brať vážne. Podľa profesora Todda Humphreysa z Texaskej univerzity je však na "90% až 95%" isté, že je za tým práve Rusko.

Plaťte viac, odkazujú Vallovi progresívci v Starom meste rodičom. Úradníkom nemali problém pridať 420-tisíc eur na mzdách
Syn exministra vnútra Vladimíra Palka - Vladimír Palko ml. - vo svojom blogu upozornil na podivné záležitosti, ktoré sa točia okolo bratislavského miestneho zastupiteľstva Staré mesto, kde je poslancom. Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Expert tvrdí, že signál je "vidieť až z vesmíru". Práve pomocou senzorov z Medzinárodnej vesmírnej stanice dokázal Humphreys s jeho tímom lokalizovať signál.

Humphreys tvrdí, že Rusko zrejme necieli primárne na Izrael. Ten bol najskôr zasiahnutý nepriamymi ochrannými opatreniami, ktoré Rusko zaviedlo v okolí základne. Rušenie signálu GPS má cieľ zmiasť nepriateľské letové objekty prostredníctvom falošných súradníc.

Podľa Times of Israel Rusko k týmto opatreniam zrejme pristúpilo po tom, čo na základňu zaútočil roj samovražedných dronov. Rusi tvrdia, že ich síce všetky zostrelili, no útok ich zrejme vydesil natoľko, že sa rozhodli podobnému úderu za každú cenu zabrániť.

NA PULZE DŇA: Dal Kočner zabiť Takáča? Podnikatelia po rokoch prehovorili, motívom mali byť desiatky miliónov korún
Marián Kočner lieta v problémoch čoraz viac. Najnovšie sa jeho meno spomína aj v prípade vraždy jedného z bossov slovenského podsvetia Jána Takáča, informujú noviny.sk. Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Správy o rušení GPS signálu a tzv. "Spoofingu" (sfalšovanie adresy užívateľovi) sa netýkajú len Izraela. Výskumnícke skupiny zamerané na kyberbezpečnosť C4ADS identifikovali 9 833 prípadov v priebehu februára 2016 až novembra 2018, kedy plavidlám plávajúcim okolo "miest strategického významu" náhle začali GPS súradnice ukazovať, že sa nachádzajú inde, než v skutočnosti boli.

Týmito miestami strategickej dôležitosti boli napr. Krym, Petrohrad či Moskva. Podľa výskumníkov išlo tiež vypozorovať, že k rušeniu signálu dochádza tam, kde sa práve nachádza ruský prezident Vladimir Putin. Rusi sa ho zrejme týmto spôsobom snažia chrániť pred rôznymi formami útokov.

Hoci sa momentálne jedná o ochranné opatrenie, môže byť použité aj k útoku. Počas posledných cvičení NATO v Škandinávii sa piloti sťažovali na problémy s ich GPS systémami. Podľa nórskych spravodajských služieb bola za tým ruská armáda. "Nie je to žiadna sranda. Ohrozuje to vzdušné bezpečie bežných ľudí, "povedal fínsky premiér, ktorý je sám skúseným pilotom.

Magazín Foreign Policy upozorňuje, že v súčasnosti sú systémy GPS využívané v takmer celej modernej ekonomike - od smart telefónov, automobilov až cez priemyselné riadiace centrá. Elektrická sieť v Spojených štátoch ich používa veľkej miere.

TRAGÉDIA: 18-ročný mladík neprežil skok z okna, jeho matku previezli do nemocnice. Je v kritickom stave
Kysuckým Lieskovcom otriasla tragédia. V dôsledku rodinnej hádky v školskej bytovke zahynul iba 18-ročný mladík pádom z okna. Jeho matku odviezli v kritickom stave do nemocnice, stará mama ostala zhrozená. Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Ján Prokop