Peking dostaval najväčšie letisko na svete (FOTKY, VIDEO)
30 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Čína dokončila výstavbu Medzinárodného letiska Daxing, ktorý sa nachádza 46 km južne od centra Pekingu. Jeho plná kapacita bude 100 miliónov ľudí, čím sa terminál má stať najväčším letiskom na svete, pokiaľ ide o počet cestujúcich.


Nové letisko pokrýva plochu 1,4 milióna metrov štvorcových a rozloha terminálu zodpovedá 25 futbalovým ihriskám. Stavba bola dokončená podľa plánu a terminál dnes prešiel záverečnou kontrolou.




Daxing Peking
Budova terminálu medzinárodného letiska Peking Daxing © Global Look Press

Medzinárodné letisko Daxing sa v súčasnosti pripravuje na uvedenie do plnej prevádzky. Predpokladá sa, že svoje brány otvorí najneskôr do konca septembra. Čína investovala do tohto podniku približne 60 miliárd dolárov, povedal projektový manažér projektu Li Čianhu.



Nové letisko bolo postavené preto, aby znížilo tlak na už preplnené súčasné medzinárodné letisko v Pekingu. Podľa Čianhua má tiež podporiť zámer Číny stať sa do polovice roku 2020 najväčším trhom civilného letectva na svete.




Daxing Peking
Budova terminálu medzinárodného letiska Peking Daxing © Global Look Press

Letisko by malo do roku 2025 ročne obslúžiť 72 miliónov cestujúcich a 620 000 letov a do roku 2040 ďalej zvýši svoju kapacitu na konečných 100 miliónov cestujúcich a 880 000 letov. Tým sa stane najvyťaženejším letiskom na svete a predbehne tak aj letisko v Atlante (USA), z hľadiska počtu cestujúcich.




Daxing Peking
Medzinárodné letisko Peking Daxing © Global Look Press

„Je to najväčší integrovaný dopravný uzol na svete. Budova terminálu je rovnako najväčšou na svete a postavená je technológiou bezzvarovej oceľovej konštrukcie, ktorá sa môže pochváliť prvým dizajnom dvojpodlažných nástupných platforiem na svete.“