Danko predpovedá koaličnú krízu. Problémom je zákon o štátnom jazyku
30 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Šéf SNS ANdrej Danko tvrdí, že sa nevyhráža predčasnými voľbami a trvá na tom, že táto vláda by mala dovládnuť.


Predseda parlamentu Andrej Danko v relácii na TA3 V politike opäť hovoril o možnosti predčasných volieb. Narážal na hlasovanie o novele zákona o štátnom jazyku.


"Hádam si nemyslíte, že ja ako predseda SNS dovolím ponížiť slovenský jazyk zákonom, ktorý navrhne opozičný poslanec Ondrej Dostál a budem sa pozerať, ako ho podporí koaličný partner. Keby prešla táto novela zákona tretím čítaním, tak neexistuje ďalej zotrvať v tejto vláde," vyhlásil Danko.


S návrhom novely zákona o štátnom jazyku prišla liberálna SaS, ktorá chce zrušiť uprednostňovanie štátneho jazyka na Slovensku. Most-Híd hovoril, že v prvom čítaní by právnu normu podporil, ale má chyby, ktoré treba vylepšiť.


Danko tvrdí, že sa nevyhráža predčasnými voľbami a trvá na tom, že táto vláda by mala dovládnuť. Skonštatoval však, že aj napriek je vždy možné hovoriť o predčasných voľbách.


"Vždy to má zmysel pre zachovanie politiky a tváre. Budem však apelovať, aby sme dovládli so cťou. Pre mňa nie je dôležité vládnuť, ale presadiť veci pre ľudí, ako boli rekreačné poukazy a ďalšie." 


Danko doplnil, že ho unavuje sa stále hádať o tom, či táto vláda bude alebo nebude. "My máme slúžiť ľuďom, my sme tu pre nich. Nestačí fotiť plesne v nemocniciach, ale ľudia chcú vedieť, kedy budú nemocnice postavené," hovorí Danko.


V relácii opäť narážal na stranu Spolu, Miroslava Beblavého. Prekáža mu, že sa nehovorí o tom, odkiaľ má Miroslav Beblavý také milióny EUR. "Ak sa vyzbierajú oligarchovia z IT biznisu po 20 či 30 miliónov EUR, ako máme s nimi len hodnotovo súťažiť. SNS od nikoho nikdy nezobrala peniaze od oligarchov. Keby som ja zobral od Esetu päť miliónov EUR alebo niekoho iného, tak ma roztrháte," povedal šéf SNS. Dodal, že keby dostal peniaze od oligarchov tak ho dajú okamžite zavrieť.