Nemecko a Holandsko vytvoria spoločný „vojenský“ internet pre NATO
29 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Berlín a Amsterdam sa dohodli na vytvorení „vojenského“ internetu, ktorý pripraví pôdu pre jednotnú vojenskú sieť. Tá bude zdieľať iba informácie medzi štátmi NATO. Očakáva sa, že ambiciózny program bude aj patrične drahý.


Dva európske štáty podpísali dohodu začiatkom tohto týždňa v Bruseli, čím sa stal nový holandsko-nemecký projekt s názvom Tactical Edge Networking (TEN) oficiálnym.


TEN sídli v nemeckom Koblenzi a bude spájať komunikáciu medzi nemeckými a holandskými armádami. To by zahŕňalo približne 25 000 vozidiel, zatiaľ čo holandské a nemecké jednotky budú tiež vybavené identickými prepojenými počítačmi, rádiami, tabletmi a telefónmi.


Nemecké médiá uviedli, že armády oboch krajín dúfajú, že do roku 2030 budú schopné komunikovať elektronicky pomocou plne integrovanej siete.


Iniciatíva, ktorej na realizácia bude stáť údajne milióny EUR, sa považuje za prvý prípad, keď sa dve krajiny spojili s časťami svojich vojenských sietí. Projekt bol rozpočtovaný ako prvý zo série krokov smerujúcich k vytvoreniu jednotnej vojenskej siete pre členov NATO.