TIP NA VÍKEND: Tohtoročná Klenovská Rontouka je zameraná na remeslá a baníctvo
28 | 06 | 2019 I TASR

Na tradičné remeslá a baníctvo je zameraný 41. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností, známych aj ako Klenovská Rontouka, ktoré sa v piatok začínajú v Klenovci v okrese Rimavská Sobota.


„Podujatie je už tradične rozšírené i v tomto roku o Pozývačky po regióne. S našimi účinkujúcimi sa tak budú môcť potešiť aj občania ďalších obcí,“ uviedla dramaturgička slávností Stanislava Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote, ktoré je jedným z organizátorov akcie.

Tohtoročná Rontouka odštartovala o 16.00 h Jarmokom remesiel a vo Dvore remesiel sa začala Remeselná škola s detským kútikom. Oficiálne slávnostné otvorenie podujatia je o 20.00 h na Námestí Karola Salvu v Klenovci. Počas troch dní konania festivalu čakajú na návštevníkov vystúpenia folklórnych súborov zo Slovenska i zahraničia, prezentácie ľudových zvykov, ale aj tradičné dvory gastronomických špecialít.

Klenovská Rontouka je najväčší folklórny festival v regióne. Jeho organizovanie tohto roku z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

TIP NA VÍKEND: Folklórne slávnosti v obci Podhorie osvieži mužská spevácka skupina Kúcané z Kútú
Programom Privítanka spevom i tancom otvoria v piatok večer Podhorčania a folklórny súbor Hron zo Žiaru nad Hronom tradičné Folklórne slávnosti, ktoré v obci Podhorie (okres Banská Štiavnica) organizujú od roku 1976. Čítať ďalej
28 | 06 | 2019 | TASR