TIP NA VÍKEND: Folklórne slávnosti v obci Podhorie osvieži mužská spevácka skupina Kúcané z Kútú
28 | 06 | 2019 I TASR

Programom Privítanka spevom i tancom otvoria v piatok večer Podhorčania a folklórny súbor Hron zo Žiaru nad Hronom tradičné Folklórne slávnosti, ktoré v obci Podhorie (okres Banská Štiavnica) organizujú od roku 1976.


"O 19.30 h sa môžu návštevníci tešiť na prvého veľkého hosťa slávností – FS Technik Slovenskej technickej univerzity z Bratislavy. Predvedie sa s umeleckým programom s názvom My technikári, ktorý bol pripravený pri príležitosti 65. výročia tohto súboru," informovala o tom starostka Dana Lóžiová.

Rodiny s deťmi pozývajú organizátori slávností na sobotný dopoludňajší program, keď budú pre deti pripravené školička tanca, súťaže, kreatívne dielne či ukážky remesiel.

DANKO SPÔSOBIL MEDZINÁRODNÚ BLAMÁŽ: Lukašenko je z jeho pozvania "rozhorčený"
Bielorusko dalo jasne najavo ich názor na pozvánku predsedu Národnej rady Andreja Danka. „Na také návštevy prezident nechodí,“ odkázala bieloruská strana. Informácie priniesol Denník N. Čítať ďalej
28 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Dopoludnia sa v programovom pásme Kolo, kolo, koliesko predstaví Detský folklórny súbor Podhorčanček a Tekovanček. Taktiež sa prídu predviesť deti z Materskej školy v Podhorí, deti z MŠ svätého Františka Assiského v Banskej Štiavnici, deti zo speváckej prehliadky Slávik vo Svätom Antone a deti z detského folklórneho súboru z Vyhní.

"Počas celých slávností bude v priestoroch amfiteátra miesto so zachovanými kultúrnymi pokladmi, k nahliadnutiu bude i bohatstvo miestneho bábkarského súboru v podobe tradičných bábok," priblížila Lóžiová.

Chcete vedieť niečo viac o Slovenskej informačnej službe? Prečítajte si novú Správu o jej činnosti za rok 2018
Slovenská informačná služba zverejnila v piatok neutajovanú časť Správy o činnosti SIS za rok 2018. TASR o tom informoval hovorca SIS Alexander Kurtanský. Správou sa v piatok zaoberala Národná rada SR. Čítať ďalej
28 | 06 | 2019 | TASR


V sobotu o 15.00 h sa zaplní miestny amfiteáter súbormi z okolia i väčšej diaľky. Pásmo s názvom Od vrkoča po šatku, od koníka po klobúk odprezentujú FS Podhorčan, spevácka skupina Baďančanka a FS Hron. "Zaujímavým osviežením týchto slávností bude mužská spevácka skupina Kúcané z Kútú, ktorá sa prebojovala až do finále súťaže Zem spieva," podotkla starostka.

Obdivovatelia krojov by si nemali nechať ujsť v sobotu o 17.00 h program Krása vekom zdobená, venovaný nevestám a svadobným zvykom z ďaleka i z blízka. O 18.30 h zavŕšia slávnosti temperamentní Podpoľanci z Detvy s programom Podpoľanci v tanci. Po nich zahrá návštevníkom do tanca ľudová hudba a neskôr DJ Vlado.

Folklórne slávnosti z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

SALVINI PRITVRDIL: Pohrozil výstavbou protimigračnej bariéry na slovinských hraniciach
Taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini pohrozil výstavbou protimigračnej bariéry na hraniciach so Slovinskom. Reagoval tak na výrazný nárast počtu migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať do Talianska cez slovinské územie, informovala v... Čítať ďalej
28 | 06 | 2019 | TASR