Špeciálny systém umožní EÚ obchod s Iránom a obíde americké sankcie
28 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

INSTEX bol dnes spustený do prevádzky a prichádza ako výsledok stretnutia krajín, ktoré sa aj naďalej zúčastňujú na rokovaní o jadrovej dohode s Iránom. Zástupcovia Británie, Francúzska, Nemecka, Ruska, Číny a EÚ sú aj naďalej zostávajúcimi členmi jadrovej dohody s Iránom. Platobný systém INSTEX pripravovali krajiny EÚ už skôr a založený bol v Paríži začiatkom tohto roku. Riadený bude nemeckým bankovým expertom a v čele dozornej rady bude stáť Británia.


Obchodný mechanizmus je navrhnutý tak, aby umožnil európskym spoločnostiam, ktoré dovážajú iránsky tovar, účinne platiť európskym spoločnostiam vyvážajúcim tovar do Iránu, pričom INSTEX zabezpečí, aby boli platby správne kompenzované. Európske vlády poskytnú úverovú linku na pomoc špeciálnemu mechanizmu na vytvorenie cesty pre obchod medzi Iránom a Západom. Francúzsko, Veľká Británia a Nemecko oznámili, že do piatku poskytnú kapitálovú injekciu vo výške najmenej niekoľkých miliónov eur, aby poskytli INSTEXu úverovú linku na urýchlenie prvých transakcií.


Brian Hook, špeciálny vyslanec USA v Iráne, povedal, že nepredpokladá, že bude musieť rozhodnúť o sankcionovaní firiem zapojených do INSTEXu z dôvodu odstrašujúceho účinku americkej politiky. „Spoločnosti vedia, že majú na výber. Môžu obchodovať buď s Iránom alebo so Spojenými štátmi,“ dodal.


Americký prezident Donald Trump od dohody jednostranne odstúpil 8. mája 2018, čím vytiahol svoju krajinu z jadrovej dohody medzi Teheránom a svetovými mocnosťami, známej ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA). Po odstúpení USA začali zvyšné strany a Irán rokovania s cieľom zachrániť dohodu. Európska únia prisľúbila, že bude bojovať proti Trumpovým obnoveným sankciám voči Iránu, a to aj prostredníctvom nového zákona na ochranu európskych spoločností pred represívnymi opatreniami, ale doteraz neurobila nič konkrétne, okrem toho, že to vyhlásila.


USA sú pripravené sankcionovať mechanizmus obchodovania EÚ s Iránom.
Washington je pripravený uvaliť sankcie proti európskemu finančnému mechanizmu zúčtovania obchodných transakcií (INSTEX - Instrument in Support of Trade Exchanges), ktorý by umožnil pokračovanie obchodov medzi EÚ a Iránom. Takto dnes varoval... Čítať ďalej
30 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič


Špeciálny platobný systém INSTEX je finančný nástroj určený na pomoc európskym spoločnostiam pri obchodovaní s Iránom, pričom umožní obísť americké sankcie.