Google stratí až 800 miliónov užívateľov, ak Huawei prestane používať Android, tvrdí Huawei
28 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Spoločnosti Google hrozí, že ak jeden z popredných svetových výrobcov smartfónov, spoločnosť Huawei, prestane používať operačný systém Android, stratí tým americký technologický gigant obrovské množstvo používateľov, varoval generálny riaditeľ spoločnosti Huawei Ren Zhengfei v rozhovore pre CNBC.


"Huawei tu bude vždy a bude o neho rovnaký záujem, to sa nezmení. Ak však zavediem vlastný operačný systém a nie ten od Google, tak Google stratí v budúcnosti 700-800 miliónov používateľov," povedal.


Čínsky telekomunikačný gigant sa minulý mesiac ocitol na čiernej listine po tom, čo Washington obvinil spoločnosť zo špionáže pre Peking. Spoločnosť Google, ktorej operačný systém Android sa používa v mnohých telefónoch spoločnosti Huawei, patrí medzi americké technologické spoločnosti, ktorej sa takisto zakázalo obchodovať s Huawei.


Google má povolené aktualizovať softvér produktov Huawei len do 19. augusta tohto roka, kedy zákaz nadobudne účinnosť v plnej miere. Čínsky výrobca telefónu by následne stratil prístup k niektorým aplikáciám Google a bude mať prístup iba k verzii s otvoreným zdrojovým kódom operačného systému Android. Samotné smartfóny, ktoré sú už v prevádzke, však budú aj naďalej fungovať s operačným systémom Android. Nebudú však môcť už používať prostredníctvom nich žiadne iné služby od spoločnosti Google, najmä nie aktualizácie systému.


Huawei už skôr povedal, že pracuje na vlastnom mobilnom operačnom systéme s názvom Hongmeng na ktorý si už podal aj ochrannú známku. Hongmeng umožní spoločnosti uchrániť svoj ďalší rast, ak bude nútená nahradiť Android, čo Huawei samozrejme nechce robiť.


Americké tvrdé zákroky proti Huawei prichádzajú v čase, kedy obidve najväčšie ekonomiky sveta uviazli v prudkej obchodnej vojne. Washington sa snažil presvedčiť aj ďalších svojich zahraničných spojencov, aby prestali používať technológie a zariadenia Huawei, keďže čínska firma sa aktívne zapája do zavádzania 5G v celej Európe.


Niektorí členovia EÚ zostávajú opatrní pri rokovaniach s Huawei, ako napríklad Británia. Iní však ale nevidia žiadny dôkaz o tom, že čínska firma predstavuje bezpečnostné riziko. Nemecko a ani Maďarsko nevylučujú Huawei z účasti na spustení vysokorýchlostnej siete, zatiaľ čo Španielsko už používa zariadenia Huawei, vo svojej sieti 5G, ktorú už zaviedlo v 15 mestách.