Uniknutý interný dokument odhalil zasahovanie YouTube do írskeho referenda v roku 2018
27 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

YouTube bol obvinený zo „zasahovania“ do írskej politiky po tom, ako uniknutý dokument odhalil, že v rámci národného referenda v roku 2018 sa z vyhľadávania na internete automaticky vyraďovali dopyty na tému potratov.


V máji 2018 hlasovalo Írsko prevažne za zrušenie ústavných obmedzení potratov. Referendum dosiahlo značné mediálne pokrytie na celom svete a YouTube spolu s materskou spoločnosťou Google verejne pozastavili všetky kampane pred hlasovaním. To sa uskutočnilo najmä ako súčasť celosvetového úsilia o „volebnú integritu“ .


Uniknutý interný dokument, ktorý zverejnila skupina pre pravicové médiá Project Veritas, však dokazuje, že služba YouTube neblokovala vo svojom obsahu iba platené politické reklamy, ale aj určité kľúčové slová a dopyty vo vyhľadávaní.


Dokument v sebe obsahuje formy dopytov, ktoré boli v tom čase vo vyhľadávačoch na “čiernej listine”. Ide napríklad o slovné spojenia ako „potrat je nesprávny“, „potrat je vražda“, „vraždenie nevinných detí“ alebo „potrat a pápež František“. Slová „pro-life“ (za život) a „pro-choice“ (za voľbu) sa tiež nachádzajú na zozname spolu s ďalšími frázami, viazanými na tému potratov a špecifické otázky vtedajšej kampane v Írsku.


Existenciu čiernej listiny s potratmi potvrdila spoločnosť Breitbart News, ktorá citovala nemenovaného bývalého zamestnanca spoločnosti Google. Zdroj uviedol, že videohostingový gigant pridal na čiernu listinu vyhľadávania “120 fráz o potrate” a to len sedem dní pred samotným hlasovaním.


Projekt Veritas povedal, že táto taktika je „manipuláciou s politickým obsahom“ zo strany YouTube pred vtedajším hlasovaním. Zakladateľ skupiny aktivistov, James O'Keefe povedal, že odhalenia vrhajú svetlo na to, ako YouTube „zasahuje do globálnych politických udalostí“ a porovnáva taktiku spoločnosti so „zasahovaním do volieb“.


YouTube pre Breitbart News uviedol, že jeho algoritmy sú navrhnuté tak, aby zvýraznili „autoritatívny obsah všetkých politických hľadísk“ a zabránili „spamu a konšpiračným teóriám, aby sa na stránkach neobjavovali prominentne“.


„Pri írskom referende o potratoch naše systémy obmedzili celý autoritatívny obsah z popredných miest vyhľadávania pre dotazy súvisiace s potratmi. Stalo sa tak v prípade otázok pro-choice ako aj pro-life a to bez rozdielu. “


V uplynulom období boli mnohí konzervatívni užívatelia služby YouTube cenzurovani pre svoje pravicové postoje a spoločnosť nútila konzervatívnych tvorcov obsahu opustiť platformu. Spoločnosť aj naďalej odmieta, že by mala akékoľvek politické predsudky.