TIP NA LETO: Na Lete v galérii v Trnave sa budú deťom venovať traja sochári
26 | 06 | 2019 I TASR

S tvorbou troch trnavských sochárov, Martina Kochana, Andreja Haršányho a Mira Trubača sa zoznámia v Galérii Jána Koniarka GJK v Trnave deti i mladí ľudia počas tradičných letných tvorivých dielní. Potrvajú v týždenných intervaloch od 2. do 26. júla.


Leto v galérii 2019 odštartuje v priestoroch Koppelovej vily M. Kochan. Na deti čakajú rôzne aktivity – pomocou rôznych techník budú dotvárať a pretvárať vyradené knihy, fotografovať, akvarelmi maľovať na žuvačky. "Andrej Haršány si na začiatok svojho týždňa pripravil skupinovú tvorbu land-artového diela v exteriéri galérie. Deti si najprv individuálne podľa vlastných predstáv kamene pomaľujú a následne ich rozmiestňovaním a spájaním kameňov v exteriéri galérie utvoria spoločné land-artové dielo," uviedla PR GJK Zuzana Dohnalová.

Potom budú vyrábať drevené maxi domino a počas ďalšieho dňa s týmto umelcom sa zoznámia s technikou drippingu, ktorú preslávil najmä americký maliar Jackson Pollock. Pôjde o tvorbu veľkoformátových malieb, na plátna horizontálne umiestnené na zemi budú nanášať farby kvapkaním, prskaním a liatím. Trubač si pre deti vymyslel vyrábanie hlinených reliéfov, sošiek a odliatkov malých častí svojich tiel, ktoré budú spolu pretvárať na morské živočíchy, na záver spolu vytvoria skelet z konštrukcií, kartónov a kašírovaných fragmentov.

VIDEO: V Bratislave na Bajkalskej vypukol požiar, príčina nie je známa
V Bratislave na Bajkalskej ulici, oproti športovej hale Pasienky, zasahujú hasiči pri dosiaľ nešpecifikovanom požiari. Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Posledný júlový týždeň sa prázdninujúcim deťom budú venovať študentky odboru Animácie výtvarného umenia z Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity. Tie si pre detských návštevníkov pripravili množstvo zaujímavých tvorivých aktivít nadväzujúcich na prevažne sochársku tematiku predošlých týždňov. "V piatok 26. júla Leto v galérii 2019 ukončí vernisáž detských prác, ktoré počas neho vytvárali," dodala Dohnalová.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý hlavným partnerom projektu.

Aktivity budú vždy od utorka do piatka v dopoludňajších hodinách, záujemcovia sa nemusia vopred hlásiť.