NA POSLEDNÚ CHVÍĽU: Parlament prerokuje zmeny vo financovaní strán a kampane v zrýchlenom režime

Novelu zákona o volebnej kampani, ktorá má zaviesť finančné limity pre strany či zrušiť tretie strany ako oprávnené subjekty viesť volebnú kampaň, prerokujú poslanci v zrýchlenom režime. Rozhodli o tom v stredu.


Novelou, ktorú predložili koaliční poslanci, sa má upraviť financovanie strán aj kampane. Zmeniť by sa mali pokuty a mala by sa stanoviť aj maximálna suma členských príspevkov pre stranu.

Poslanci navrhované zmeny odôvodňujú snahou vytvoriť rovnaké súťažné podmienky pre politické strany súperiace vo voľbách. Súťaž by pred voľbami by mala byť podľa nich postavená na programe, politickej činnosti a cieľoch, a nielen na vynakladaní finančných prostriedkov prostredníctvom tzv. tretích strán.

Predkladatelia poukazujú na to, že inštitút tretích strán je vo volebnej kampani využívaný najmä samotnými kandidátmi na zvýšenie limitu nákladov na volebnú kampaň, pričom úlohu tretích strán plnia predovšetkým ich príbuzní. "Jedny politické strany môžu byť podporené neobmedzeným počtom tretích strán, a teda aj ich v súčte ničím neobmedzeným limitom finančných prostriedkov," vysvetľujú, pričom uvádzajú, že tretie strany môžu byť využívané aj na antikampaň voči konkrétnym politickým stranám.

PRÁVE TERAZ: Fico sa mal dostať k informáciám o napojení "slovenskej IT spoločnosti na americkú CIA"
Neúspešný kandidát na post europoslanca a hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút dnes na tlačovom brífingu v Národnej rade musel pred novinármi vysvetľovať, prečo je predseda strany Robert Fico neprítomný. Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Novela hovorí, že politická strana by počas jedného volebného obdobia do NR SR mohla prijať najviac 3,5 milióna eur z darov, iných bezodplatných plnení, pôžičiek a úverov. "Navrhovaná suma sa rovná približne sume, ktorú počas jedného volebného obdobia príjme politická strana z príspevkov zo štátneho rozpočtu v prípade, ak vo voľbách do Národnej rady SR získa viac ako päť percent z celkového počtu odovzdaných platných hlasov," vysvetlili predkladatelia.

Právna norma má tiež určiť maximálnu sumu ročného členského príspevku, ktorú môže politická strana prijať od jedného člena. Mala by byť 10.000 eur. Novela by mala upraviť aj pokuty pri prekročení finančného limitu pre volebnú kampaň. "Namiesto finančného rozpätia pokuty sa ustanovuje konkrétna pokuta vo výške dvojnásobku sumy, o ktorú politická strana alebo kandidát prekročili prípustnú sumu nákladov na volebnú kampaň," vysvetlili.

Zákonodarcovia chcú tiež zvýšiť sankcie za neoprávnené vedenie volebnej kampane a za porušenie volebného moratória. Doplniť by sa ďalej mala pokuta pre právnické osoby za porušenie moratória.

Poslanci navrhujú, aby boli zmeny v zákone o volebnej kampani platné ku dňu ich vyhlásenia Zbierke zákonov SR. Odôvodňujú to problematikou návrhu zákona.

Rozhodol sa Hattas zničiť mestskú tržnicu?
„ Vážené obyvateľky a obyvatelia Nitry. Držíte v rukách noviny, ktoré pre vás vydávame pri príležitosti pol roka od zloženia sľubu nových poslancov mestského zastupiteľstva a vedenia mesta.“ Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | Jana Teleki