Myslím si, že budúcnosť Slovenska je v jednotnej a silnej EÚ, povedala Čaputová v Bruseli
25 | 06 | 2019 I TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok povedala, že jej veľmi záleží na tom, aby Slovensko bolo sebavedomým, zodpovedným a konštruktívnym členom Európskej únie.


Prezidentka Čaputová v rámci svojej druhej oficiálnej cesty po nástupe do úradu navštívila v utorok Brusel. Na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom pripomenula slová zo svojho inauguračného prejavu, podľa ktorých EÚ vníma ako spoločný hodnotový priestor.

"Myslím si, že budúcnosť Slovenskej republiky je v jednotnej a silnej Európskej únii," povedala a dodala, že jej veľmi záleží na tom, aby Slovensko bolo "sebavedomým, zodpovedným a konštruktívnym členom" EÚ, k čomu podľa nej patrí aj spoluzodpovednosť za budúcnosť Únie.

AKTUALITA: Poslanci to opäť nezvládli, zvolili len jedinú kandidátku na post sudcu ÚS. Je ňou bývalá poslankyňa za Most-Híd
Poslanci Národnej rady SR v utorok v opakovanom tajnom hlasovaní zvolili jedinú kandidátku na post ústavného sudcu - Editu Pfundnter. Tá je bývalou poslankyňu parlamentu za Most-Híd, aktuálne pôsobí na ministerstve spravodlivosti ako štátna... Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | Roman Suchý, TASR


Dnešné Slovensko prezidentka vníma ako výsledok úspešnej integrácie. Čaputová pripomenula svoje priority: spravodlivosť a vymožiteľnosť práva, environmentálne výzvy vrátane klimatických zmien a sociálnu spravodlivosť. "Myslím si, že tieto témy nie sú čisto národné, ale každá z nich má určité spoločné európske riešenia, na ktorých by sme mali spolupracovať," dodala.

Prezidentka podľa svojich slov takisto víta cieľ uhlíkovej neutrality, ku ktorému sa SR minulý týždeň prihlásila.

Prezidentka s predsedom EK hovorila aj o situácii vo Vyšehradskej štvorke (V4). Vzťahy s krajinami V4 sú pre Slovensko podľa Čaputovej veľmi dôležité. Prezidentka v tejto súvislosti vyjadrila želanie, aby "V4 prispievala k spoločným riešeniam a nebola vnímaná ako zdroj problémov".

Juncker Čaputovej zablahoželal k víťazstvu v marcových prezidentských voľbách. "Je to víťazstvo pre ňu osobne, ale aj pre Slovensko a celú Európu," povedal a dodal, že Slováci mali možnosť si vybrať medzi dvoma proeurópskymi kandidátmi.

Rajtár zničil Rybaničovi profesionálny aj osobný život, píše Smer na Facebooku
V prípade porušenia bankového tajomstva nebol odsúdený skutočný vinník, tým je poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár, ktorý svojho asistenta Filipa Rybaniča použil ako rohožku. Uviedol to vládny Smer-SD na sociálnej sieti v reakcii na utorkové... Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | TASR, Roman Suchý


Juncker pripomenul, že SR je členskou krajinou EÚ už 15 rokov. Slovensko podľa Junckera muselo uplatniť zložité reformy, výrazne pozmeniť svoju spoločnosť a ekonomiku a od svojho pristúpenia veľa získalo. V tejto súvislosti spomenul zvýšenie HDP na obyvateľa, ekonomický rast a úroveň nezamestnanosti.

"Tento úspech je okrem iného aj výsledkom príspevkov z európskych štrukturálnych fondov, ktoré Slovensko prijalo," uviedol Juncker. Zároveň vyjadril hrdosť na pokrok, ktorý Slovensko urobilo, a pripomenul aj slovenské predsedníctvo v Rade EÚ v roku 2016, počas ktorého bolo prijaté Bratislavské vyhlásenie.

Juncker je podľa svojich slov taktiež "veľmi rád, že sídlo Európskeho orgánu práce bude v Bratislave".

"Dôležitým argumentom je tiež boj proti korupcii a práva pre všetkých", ktoré boli podľa jeho slov dôležité témy predvolebnej kampane Čaputovej.

Prezidentka v utorok v rámci svojej druhej zo série nástupných návštev absolvovala prijatie u belgického kráľa Filipa, navštívila Stálu delegáciu SR pri NATO a Stále zastúpenie SR pri EÚ a absolvovala rokovanie s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a podpredsedom EK Marošom Šefčovičom.

ČAPUTOVÁ V BRUSELI: Šéf NATO ocenil jej prístup k aliancii a bezpečnosti
Slovensko v osobe novej prezidentky Zuzany Čaputovej potvrdilo jasný príklon k transatlantickým štruktúram a budovaniu európskej bezpečnosti. Uviedol to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie NATO Jens Stoltenberg po prijatí Čaputovej v... Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | tasr