Najvyšší čínski a americkí vyjednávači spolu telefonicky rokovali. Vieme viac
25 | 06 | 2019 I tasr

Najvyšší čínski a americkí vyjednávači spolu telefonicky rokovali pred stretnutím prezidentov Si Ťin-pchinga a Donalda Trumpa na summite skupiny G-20 koncom týždňa. Informovala o tom v utorok čínska agentúra Sinchua.


Čínsky vicepremiér Liu Che, hlavný vyjednávač Pekingu, v pondelok 24. 6. hovoril s americkým obchodným zástupcom Robertom Lighthizerom a ministrom financií Stevenom Mnuchinom. Podľa čínskej oficiálnej tlačovej agentúry si vymenili názory na ekonomické a obchodné otázky.

K rokovaniam došlo "na žiadosť americkej strany" a predstavitelia oboch strán súhlasili, že budú naďalej udržiavať kontakt, uviedla Sinchua.

Veľmi očakávané stretnutie oboch prezidentov sa má uskutočniť v sobotu 29. júna, v druhý deň samitu skupiny 20 v japonskej Osake, uviedol nemenovaný americký predstaviteľ.

Obaja lídri súhlasili, že sa stretnú na okraji samitu po tom, ako minulý mesiac stroskotali rokovania o obchodnej dohode dvoch najväčších svetových ekonomík.

Medzitým prezident Trump zvýšil clá na vybrané čínske produkty z 10 % na 25 % a zaradil na tzv. čierny zoznam firiem, s ktorými nesmú americké spoločnosti obchodovať, aj čínsky telekomunikačný gigant Huawei. Peking reagoval odvetnými clami a pohrozil vytvorením vlastného zoznamu „nespoľahlivých“ firiem a jednotlivcov.

Čínski predstavitelia v pondelok pre domácu agentúru povedali, že sa budú na samite G-20 snažiť o jednotu proti protekcionizmu.

"Jednostrannosť a protekcionizmus poškodili globálny rast, podkopali globálne hodnotové reťazce a utlmili nálady na trhu," povedal asistent čínskeho ministra zahraničných vecí Čang Ťün.

"Čína bude spolupracovať s ostatnými v G-20, aby pevne presadzovala multilateralizmus a otvorený globálny obchodný poriadok založený na pravidlách," dodal.

Americký prezident Trump inicioval obchodné spory s množstvom krajín a regiónov, od Číny, cez Japonsko, Kanadu, Mexiko až po Európsku úniu. Ale terčom kritiky sa stala aj hospodárska politika Pekingu.

USA a EÚ obvinili Čínu, že umožňuje krádež duševného vlastníctva, keďže núti medzinárodné spoločnosti, aby svoje obchodné tajomstvá odovzdávali miestnym partnerom.

Nad Slovenskom preletia v týchto dňoch americké vrtuľníky Apache
Sedem vrtuľníkov typu AH 64 D Apache armády Spojených štátov amerických preletí nad naším územím. Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Štátny tajomník čínskeho ministerstva obchodu Wang Šou-wen v pondelok vyhlásil, že Washington a Peking by mali urobiť kompromisy. Akékoľvek rozhovory medzi Čínou a USA musia byť založené „na vzájomnom rešpektovaní, rovnosti, vzájomnom prospechu a dodržiavaní pravidiel Svetovej obchodnej organizácie,“ povedal.

Vyzval tiež USA, aby odstránili „nevhodné a diskriminačné“ prekážky voči čínskym spoločnostiam, keďže ohrozujú záujmy firiem na oboch stranách, čo bol zrejme odkaz na zaobchádzanie s Huawei v USA.

USA ako dôvod stroskotania rokovaní označili neochotu Číny plniť záväzky, ktoré prijala počas rozhovorov. Lighthizer však minulý týždeň povedal, že dúfa, že je možné obnoviť "produktívne diskusie".