NEUSTÚPI: Turecko bude pokračovať v nákupe S-400, vyhlásil Erdogan
25 | 06 | 2019 I tasr

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok potvrdil, že jeho krajina si v júli prevezme dodávku raketového systému protivzdušnej obrany S-400 aj napriek tomu, že táto otázka je zdrojom napätia medzi Ankarou a Washingtonom. Informovala o tom agentúra AFP.


"Otázka S-400 je otázkou priamo súvisiacou s našou zvrchovanosťou a v tejto veci neustúpime," povedal Erdogan v prejave, ktorý odvysielala turecká televízia.

"Ak Boh dá, dodávky S-400 sa začnú na budúci mesiac. Na splnenie svojich bezpečnostných potrieb Turecko nepotrebuje... získať povolenie, a už vôbec nie skláňať hlavu pred nátlakom," dodal turecký prezident.

Spojené štáty dali Turecku ultimátum do 31. júla, aby od nákupu systému S-400 upustilo, v opačnom prípade bude čeliť sankciám a hrozí mu vylúčenie z programu viacúčelového bojového lietadla typu F-35, ktorého plánuje nakúpiť až 100 kusov. Ankara by tiež prišla o výhodné zmluvy na výrobu niektorých častí tohto lietadla na území Turecka.

Najvyšší čínski a americkí vyjednávači spolu telefonicky rokovali. Vieme viac
Najvyšší čínski a americkí vyjednávači spolu telefonicky rokovali pred stretnutím prezidentov Si Ťin-pchinga a Donalda Trumpa na summite skupiny G-20 koncom týždňa. Informovala o tom v utorok čínska agentúra Sinchua. Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | tasr


S-400 Triumf je najmodernejším ruským raketovým systémom protivzdušnej obrany, v prevádzke je od roku 2007. Je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov.

Je schopný zasiahnuť letiace ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 kilometra za sekundu do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.