Irán a Venezuela môžu skomplikovať rokovania o predĺžení dohody o redukcii ťažby
24 | 06 | 2019 I tasr

Rozhovory medzi štátmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu OPEC a ďalšími producentmi začiatkom júla o predĺžení programu znižovania ťažby "nebudú jednoduché" a je možné, že ich skomplikuje situácia v Iráne a vo Venezuele. Uviedol to kazašský minister energetiky Kanat Bozumbajev.


OPEC a ďalší producenti, ktorí sú súčasťou programu obmedzovania ťažby, ako napríklad Rusko a Kazachstan, sa zídu vo Viedni 1. a 2. júla, aby sa dohodli na prípadnom predĺžení programu. Jeho platnosť sa končí 30. júna.

"Myslím si, že to nebude jednoduché," povedal Bozumbajev pre novinárov, pričom poukázal na "rozdielne postoje" jednotlivých štátov. Ako dodal, problémom sú najmä sankcie USA voči Iránu a Venezuele. "Budú tieto krajiny chcieť predĺženie programu? Ťažko povedať."

Kazachstan má záujem na predĺžení programu znižovania ťažby na 2. polrok tohto roka, dodal Bozumbajev, pričom "za vhodnú" považuje cenu ropy v rozmedzí od 60 do 70 USD od 53,02 do 61,86 eura za barel 159 litrov.

PRÁVE TERAZ: Macháčková za svoju pozemkovú kauzu pokutu platiť nebude
Primátorka Prievidze Katarína Macháčková (Spolu) nebude musieť zaplatiť pokutu za údajne sporné nadobudnutie pozemku pod jej rodinným domom. Prievidzskí mestskí poslanci totiž svojím hlasovaním na rokovaní v pondelok rozhodli, že neporušila ústavný... Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR


Ako povedal, vyššia cena nie je potrebná. "Nikto to nepotrebuje, keďže by iba viedla k tomu, že produkcia v jednej veľkej krajine sa ešte zvýši. Krajine, ktorá nie je súčasťou žiadnych dohôd," povedal kazašský minister, ktorý tak očividne poukazoval na USA. Tie v súčasnosti produkujú približne 12 miliónov barelov denne.

Bozumbajev tento mesiac informoval, že Kazachstan svoju produkciu v priebehu roka znižoval viac, než bolo potrebné. Zatiaľ čo dohoda stanovila krajine produkčnú kvótu na úrovni 1,86 milióna barelov denne, tá ťažila zhruba 1,76 milióna barelov/deň.
(1 EUR = 1,1316 USD)