Američania hľadajú vojenský prístav na severnom póle proti Rusku a Číne
22 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americký Kongres plánuje nájsť jedno, alebo viac miest pre svoje “prístavy”, ktorými by si pomohli “zahnať hlad” z rastúceho apetítu Washingtonu po arktickej rope a ďalších prírodných bohatstvách. Chcú tak priamo napadnúť Rusko a Čínu na otvorenom mori tým v ich snahe využívania Arktídy.


Národný zákon o autorizácii obrany 2020 (NDAA) naznačuje, že Pobrežná stráž a ďalšie jednotky americkej armády by mali identifikovať a určiť nový strategický prístav v Arktíde. Materiál otvorene hovorí, že jedine týmto krokom je možné a potrebné zvrátiť ruskú prítomnosť v polárnej oblasti. 


Návrh zákona, o ktorom sa bude hlasovať budúci týždeň, prirodzene pomenuváva obavy z ruskej vojenskej expanzie v najsevernejšom regióne sveta. Washington poukazuje na to, že Moskva má okolo 40 ľadoborcov, zatiaľ čo USA majú len jednu a „urobili už významné investície“ do ovládnutia Arktídy. Kremeľ taktiež buduje alebo renovuje 19 hlbokomorských prístavov a 14 letísk v tomto regióne.


Ďalšia časť zákona varuje, že Rusko sa spojilo s Čínou pri skúmaní zásob zemného plynu v Arktíde a tým sa celý materiál dostáva k meritu veci.


Hospodársky význam Arktídy naďalej rastie, pretože krajiny na celom svete začínajú chápať potenciál námornej dopravy v tomto regióne a hospodársky a obchodný rozvoj tohto regiónu.


Materiál potom veľmi podrobne dokumentuje značné množstvo prírodných arktických rezerv. Polárny kruh je zdrojom až 13 % z celkových 18 % svetovo neotvorených zásob ropy a až 30 % celej neotvorenej ťažby plynu. V neposlednom rade sa materiál zameriava najmä na „množstvo uránu, minerálov vzácnych zemín, zlata, diamantov a miliónov štvorcových míľ nevyužitých zdrojov“ .


USA už dlho sledujú svoje ciele v Arktíde, pričom dúfajú, že klimatická zmena bude prospešná pre ich rýchlejšie dosiahnutie. Tá totiž postupne mení zamrznuté územie ľadu na priechodné vodné cesty. Ako sa nedávno vyjadril aj minister zahraničia USA, Mike Pompeo: „Arktické morské cesty by sa mohli stať kanálmi Suez a Panama 21. storočia“.


Začiatkom tohto mesiaca americké námorníctvo vyzvalo k rozšíreniu operácií Arktídy, najmä tým, že do regiónu pošle ďalšie torpédoborce. Rusko, ktoré má viac ako 11 000 km pobrežia v Arktíde, neostalo nečinné, pokiaľ ide o objavovanie ťažby z otvoreného mora. V posledných rokoch ruská armáda vybudovala najmodernejšiu základňu, nazvanú „Severná ďatelina“ a zrekonštruovala množstvo opustených letísk v tejto oblasti. 



Odhliadnuc od obranných zariadení, Moskva tiež počíta s obrovskými ekonomickými projektmi v rámci svojich námorných hraníc a dokonca dúfa, že uľahčí cestovný ruch v arktickom kruhu.


Čítajte viac na Hlavnom denníku:


Najnovším hitom cestovného ruchu budú dovolenky v Arktíde
Štátna ruská holdingová korporácia Spojených ruských lodeníc (United Shipbuilding Corporation - USC), odhalila svoje nové návrhy projektov pre niekoľko výletných lodí, ktorých cieľom je preprava cestujúcich vodami ruskej Arktídy. Čítať ďalej
16 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič