Po kolapse na D1 v Čechách pôjde americký konvoj naspäť už po železnici
22 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Američania sa zjavne poučili z komplikácií, ktoré koncom mája spôsobil konvoj s ich obrnenou technikou a následný kolaps dopravy na diaľnici D1. Vojakov a celú techniku z vojenského cvičenia v Rumunsku a Bulharsku, ktorá se vracia naspäť do Nemecka na svoje základne, pošlú tentokrát radšej po železnici a v kamiónoch.


„Americké jednotky si pre svoj návrat z cvičenia zvolili tento krát radšej transport prostredníctvom civilného dopravcu. Osoby prepravia autobusy a vojenskú techniku a vybavenie pôjde vlakom a kamiónmi,“ povedala pre Právo hovorkyňa českého generálneho štábu Magdalena Dvořáková.


Dodala, že transport pôjde Čechmi v období druhej polovice júna až do 2. júla. „Trasy civilného prepravcu sú rozložené do dlhšieho časového pásma (dvoch týždňov) a sú rozložené do rôznych trás cez Nemecko, Poľsko a Rakúsko,“ poznamenala hovorkyňa.


Americký konvoj obsahuje viac ako 400 kusov vojenskej techniky a vyše 800 osôb.


Hlavný denník priniesol správu o kolapse D1 v dôsledku amerického vojenského kovoja dňa 30. mája 2019

Doprava na D1 skolabovala, brzdil ju pomalý americký konvoj
Diaľnica českej diaľnici D1 vo štvrtok ráno doslova skolabovala. Autá a kamióny z Prahy do Brna v podstate stáli na mieste. Na diaľničných záberoch z kamier je vidno nehybné kolóny. Dôvodom bol presun amerických konvojov - dokopy ich bolo šesť, dva... Čítať ďalej
30 | 05 | 2019 | Roman Suchý