ZLATO IDE HORE: Jeho cena stále rastie, aktuálne sa pohybuje najvyššie za takmer 6 rokov

Cena zlata pokračuje v raste a pohybuje sa na takmer 6-ročných maximách. V piatok po prvýkrát od septembra 2013 prekročila hranicu 1400 USD (1238,17 eura) za uncu (31,1 g).


Spotová cena zlata sa v piatok dostala až na 1411 USD. V eurách sa cena zlata vyšplhala až na 1248, čo je najviac od apríla 2013.

Je viac faktorov, ktoré podporujú zdražovanie zlata. Dôležitým bodom je menová politika. Americká centrálna banka v stredu signalizovala pripravenosť znížiť úrokové sadzby. Vyhliadky na pokles sadzieb podporujú zlato, keďže to neprináša v protiklade k mnohým iným investíciám pravidelné výnosy vo forme úrokov.

VÝROČIE: Pred 78 rokmi napadli Nacisti Sovietsky zväz. Táto udalosť začala "Veľkú vlasteneckú vojnu"
Piesňami vojnových rokov a pamätnými podujatiami v parkoch, múzeách, divadlách a knižniciach v Moskve, Petrohrade a mnohých ďalších mestách si ľudia v Ruskej federácii pripomenú Deň pamiatky a smútku. Počas tohto dňa spomínajú na výročie napadnutia... Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR


K tom je tiež potrebné pripočítať oslabenie dolára, ktorého kurz pre očakávanie nižších sadzieb klesá. Zlato sa obchoduje v amerických dolároch, takže oslabenie dolára ho zlacňuje pre držiteľov iných mien.

Tretím dôvodom zdraženia zlata sú viaceré politické riziká. Medzi ne patrí predovšetkým aktuálne veľké napätie medzi USA a Iránom. K tomu je potrebné pripočítať ešte obchodné konflikty, predovšetkým obchodný spor medzi USA a Čínou. A zlato je považované za bezpečnú investíciu v časoch neistoty.

Čínsky prezident sa rozlúčil s Kim Čong-unom a odletel späť do Pekingu. Bola to jeho prvá návšteva po 14 rokoch
Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok ukončil dvojdňovú návštevu Severnej Kórey, počas ktorej viedol rokovania so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, a odcestoval naspäť do Pekingu. Informovali o tom čínske štátne médiá. Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR