VÝROČIE: Boje československých legionárov si pripomínajú aj na východe
21 | 06 | 2019 I TASR

Jubilejné 100. výročie bojov československých legionárov, ktorí bránili v roku 1919 územnú integritu mladého Československa pred útokmi vojsk Maďarskej republiky rád, si v týchto dňoch pripomínajú vo viacerých obciach východného Slovenska, kde sa nachádzajú hroby a pomníky legionárov. Ako pre TASR povedala predsedníčka Českého spolku v Košiciach Dagmar Takácsová, tieto udalosti sú neoddeliteľnou súčasťou histórie Československa.


„Keď v roku 1918 vzniklo Československo, jeho hranice - ide najmä o južnú hranicu Slovenska, boli stanovené rozhodnutím víťazných mocností. Historicky sa tak nestalo, preto sa vytvorila demarkačná línia tak, ako ju stanovili ony. Keďže bola napadnutá vojskami Maďarskej republiky rád, novovzniknutá československá branná moc ju musela brániť,“ vysvetlila s tým, že práve preto sa na južnom Slovensku, aj v jeho východnej časti, odohrávali v júni 1919 boje medzi týmito vojskami.

Dialo sa tak v prvých dvoch dekádach júna 1919, a to najmä v lokalitách Kysak, Košická Belá, Medzev a Turňa nad Bodvou, kde sú aj najsústredenejšie hroby padlých vojakov československej brannej moci.

VÝROČIE: Pred 78 rokmi napadli Nacisti Sovietsky zväz. Táto udalosť začala "Veľkú vlasteneckú vojnu"
Piesňami vojnových rokov a pamätnými podujatiami v parkoch, múzeách, divadlách a knižniciach v Moskve, Petrohrade a mnohých ďalších mestách si ľudia v Ruskej federácii pripomenú Deň pamiatky a smútku. Počas tohto dňa spomínajú na výročie napadnutia... Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR


„Vlani sme si pripomínali 100. výročie vzniku spoločného štátu Československa, tieto udalosti k tomu patria, pretože dozvukmi toho utvárania a koncipovania bola obrana nového štátu v júni 1919. Vtedy sa Československo ubránilo cudzej mocnosti a obránilo si svoje územie, a to významným podielom československých legionárov,“ dodala Takácsová.

Ako ďalej uviedla, boje o obranu južnej hraničnej línie Slovenska stáli život 1098 príslušníkov československej brannej moci, ďalšie stovky boli zranené či nezvestné. „Z tých 1098, ktorí padli na území Slovenska, je 89 padlých pochovaných na východe,“ povedala s tým, že z celkového počtu obetí bolo 895 Čechov, ostatní boli príslušníci slovenského národa.

Pred 25 rokmi Český spolok v Košiciach obnovil alebo znovu postavil pomníky v obciach Košická Belá, Kysak, Turňa nad Bodvou a v meste Medzev. V spolupráci s uvedenými samosprávami a Veľvyslanectvom ČR v Bratislave organizuje Český spolok v Košiciach slávnostné zhromaždenia pri týchto pomníkoch. V piatok sa uskutočnilo v Turni nad Bodvou, v sobotu (22. 6.) je naplánované v Košickej Belej a v Kysaku, v piatok 28. júna bude v Medzeve.

HISTORICKÉ OKIENKO: Aj drotári zo Spiša šli na drotársku vandrovku do Argentíny
Množstvo ľudí si v súčasnosti drotárstvo spája s výrobou šperkov a iných ozdobných predmetov. Tradičné drotárstvo je však o niečom úplne inom, drotári v minulosti opravovali hlinené hrnce, smaltované nádoby a z plechu vyrábali... Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR