Iránsky veľvyslanec pri OSN odsúdil „nezákonné destabilizačné opatrenia“ zo strany USA
21 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Iránsky veľvyslanec pri OSN vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby ukončilo „nezákonné destabilizačné opatrenia“ zo strany USA a vyhlásil, že hoci Irán nehľadá vojnu, „vyhradzuje si právo brániť sa proti akémukoľvek nepriateľskému konaniu”.


Iránsky veľvyslanec pri OSN Majid Takht Ravanchi odsúdil pokračujúce americké provokácie, ktoré vyvrcholili vo štvrtok ráno zostrelením amerického dronu iránskym letectvom nad provinciou Hormozgan.


Drone „ vypol svoje identifikačné vybavenie a týmto sa stal jednoznačne považovaný za súčasť špionážnej operácie,“ potvrdil Ravanchi v liste generálnemu tajomníkovi OSN Antoniomu Guterresovi a dodal, že lietadlo ignorovalo „opakované rádiové varovania“, aby nevstupovalo do iránskeho vzdušného priestoru v blízkosti Hormuzského prielivu.


Teherán podal oficiálny protest OSN prostredníctvom švajčiarskeho veľvyslanectva po vniknutí dronu do vzdušného priestoru Iránu, povedal Ravanchi a dodal, že „toto nie je prvý provokatívny akt Spojených štátov proti územnej celistvosti Iránu“.


Americké prieskumné lietadlá opakovane porušili iránsky vzdušný priestor. USA však tvrdia, že zostrelený dron bol v tej chvíli ešte stále v „medzinárodnom vzdušnom priestore“ nad Hormuzským prielivom.


Iránsky minister zahraničných vecí Javad Zarif tiež prisľúbil, že „predloží dôkazy tejto novej agresie OSN a ukáže, že dron nedopadol do medzinárodných vôd“, pričom zdôraznil, že Teherán „nehľadá vojnu“, ale „budú tvrdo brániť svoje nebo, pôdu aj vody.“


Veliteľ IRGC generálmajor Hossein Salami nazval iránske hranice „našou červenou čiarou“, čím vyhlásil zostrelenie dronu za „transparentné a pevné posolstvo“ v reakcii na „akty agresie“ iných krajin.


Armáda vydala video zobrazujúce jeho systém protivzdušnej obrany Khordad 3, ktorý zostrelil bezpilotné americké lietadlo raketou.