India nasadzuje vojnové lode do Perzského zálivu (FOTO)
21 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Indické námorníctvo nasadzuje viacero vojnových lodí do Perzského zálivu a Ománskeho zálivu, aby zaistilo „bezpečnosť“ pre lode, ktoré plávajú pod indickou vlajkou a prechádzajú touto oblasťou. Rozhodnutie nasleduje po viacerých nezdokumentovaných útokoch na obchodné lode v tejto oblasti.


Hovorca indického námorníctva označil tento krok ako „Operácii Sankalp “ (prekl. rezolúcia) a oznámil, že India na “boj” proti prípadnému námornému nebezpečenstvu v problémových vodách medzi Iránom, Ománom a Saudskou Arábiou, nasadí dve vojnové lode. Plavidlá budú zálohované vzdušnou podporou a monitorovacím systémom.



India v Ománskom zálive a Perzskom zálive nasadila lode Chennai a Sunayna boli nasadené, aby vykonali operácie pre zaistenie námornej bezpečnosti. Okrem toho v tejto oblasti bude vykonávať aj letecký dohľad svojimi lietadlami.


Vo posledných dňoch sa napätie v Perzskom zálive dramaticky zintenzívnilo po tom, ako boli minulý týždeň napadnuté dva ropné tankery v Ománskom zálive. Zatiaľ čo doposiaľ neexiszuje žiadny presvedčivý a konkrétny dôkaz, kto je zodpovedný za tieto útoky, USA neváhali okamžite obviniť z tohto incidentu Irán. Eskalácia napätia nakoniec viedla k zostreleniu amerického dronu Iránom.



Vody medzi Perzským zálivom a Ománskym zálivom sú jednou z najdôležitejších svetových obchodných ciest pre dodávky ropy.