Brexit bez dohody? Clá budú nevyhnutné, tvrdí britský guvernér centrálnej banky
21 | 06 | 2019 I TASR

Guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney odmietol tvrdenia Borisa Johnsona, že Británia sa môže aj v prípade brexitu bez dohody vyhnúť clám Európskej únie .


Carney uviedol v rozhovore pre BBC, že je potrebné jasne povedať, čo znamená odchod z EÚ bez dohody pre britskú ekonomiku. Podľa neho ju v krátkodobom aj dlhodobom horizonte poškodí. Upozornil tiež, že mnohé firmy nie sú plne pripravené na takúto prudkú zmenu.

NEZASTAVITEĽNÝ JOHNSON: Na svoje konto si pripísal ďalšiu výhru, vo voľbách konzervatívcov vedie 4:0
Britský exminister zahraničných vecí Boris Johnson vo štvrtok zvíťazil aj vo štvrtom kole súboja o post nového lídra Konzervatívnej strany, ktorý sa stane aj britským premiérom. Od konzervatívnych poslancov získal 157 hlasov, o 14 viac než v treťom... Čítať ďalej
20 | 06 | 2019 | TASR


Johnson, ktorý je favoritom v súboji o premiérsky post, povedal, že súčasťou pravidiel svetového obchodu je aj klauzula známa ako Článok 24 Všeobecnej dohody o obchode, ktorý umožňuje, aby obchod medzi dvomi stranami pokračoval podľa nezmenených pravidiel, ak sa tak rozhodnú.

Guvernér Bank of England však upozornil, že je to aplikovateľné len v prípade, ak existuje obchodná dohoda alebo ak je už pripravená. "Takže by sme si mali vyjasniť, že ak nebudeme mať dohodu s Európskou úniou, bude to automaticky znamenať clá, pretože Európania budú musieť na nás aplikovať rovnaké pravidlá ako na kohokoľvek iného."

Carney už predtým varoval pred ekonomickými dôsledkami brexitu bez dohody, čím vyvolal hnev mnohých podporovateľov brexitu.

Boris Johnson chce znižovať dane! Svitá Britom na dobré časy, či sú to len prázdne reči?
Boris Johnson, jeden z hlavných kandidátov na budúceho britského premiéra, chce znížiť dane podnikateľom a zvýšiť prah, od ktorého zamestnanci platia 40-percentnú daň z príjmu. Ako prvá o tom Informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na Johnsonov... Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Johnson, rovnako ako minister zahraničných vecí Jeremy Hunt, teda poslední dvaja kandidáti na prevzatie premiérskeho postu po Therese Mayovej, vyhlásili, že v prípade potreby sú pripravení na vystúpenie z EÚ bez prechodnej dohody.

Približne 150.000 britských exportérov doteraz nedokončilo administratívne úkony, ktoré by im umožnili predávať v EÚ aj po brexite bez dohody, a ani firmy, ktoré tieto procedúry dokončili, nie sú na to plne pripravené, uviedol Carney.

Dokonca aj firmy, ktoré nahromadili zásoby importovaných tovarov, v prípade veľkého narušenia dodávateľských reťazcov pre prudkú zmenu colného režimu v priebehu týždňov vyprázdnia sklady, čo spôsobí veľké problémy v niektorých odvetviach, ako je napríklad automobilový priemysel. "Firmy budú odkázané na to, do akej miery dokáže vláda udržať otvorené priechody a zabezpečiť pokračovanie obchodných tokov."

VÝROČIE TRIANONSKEJ ZMLUVY: Rezort diplomacie odkazuje, nech sa neotvárajú "staré rany"
Výročia v roku 2020 sú príležitosťou na reflexiu a akciu, ich obsahom by však nemalo byť "jatrenie starých rán" a "ustavičné pestovanie historických tráum", ktoré poškodzujú vzájomnú dôveru a dobré susedské vzťahy. Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR