USA varujú Izrael pred čínskymi investíciami v krajine. S Čínou „nemôžeme byť priatelia”, varujú
15 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Spojené štáty sú znepokojené prehlbujúcimi sa investíciami Číny v Izraeli. Záverečný účet rozpočtu USA za obranu obsahuje explicitné varovanie svojho spojenca na Blízkom východe pred obchodovaním s Pekingom, pričom priamo hovorí o možných „bezpečnostných dôsledkoch“.


Hoci prezident Donald Trump opakovane hovoril o svojej neochvejnej podpore Izraela a jeho obľúbeného premiéra Benjamina Netanjahua, Senát USA vyjadruje znepokojenie z rastúcich vzťahov medzi Čínou a Izraelom.


Najmä rozhodnutie Izraela prenajať prístav v Haife, Šanghajskej medzinárodnej skupine, bolo podrobené intenzívnemu preskúmaniu. Návrh textu zákona rozpočtu na národnú obranu pre rok 2020 (NDAA) stanovuje rozsah výdavkov a priority americkej armády na nasledujúci rok. Rozpočet obsahuje naviac aj osobitný odkaz na uvedený prístav.


Vzhľadom k tomu, že Haifa je už dlho domovským prístavom americkej šiestej flotily, NDAA varuje Izrael, že Washington „má vážne bezpečnostné obavy v súvislosti s lízingovými dohodami s Čínou,“ a nalieha na izraelskú vládu, „aby zvážila všetky bezpečnostné dôsledky takýchto zahraničných investícií v Izraeli."


Návrh zákona bol schválený vo štvrtok Výborom pre ozbrojené služby Senátu USA, ktorému predsedal senátor Jim Inhofe (Oklahoma), ktorý je známym zástancom Izraela. Hlasovaním samotného senátu Senátu pravdepodobne prejde koncom augusta.


Varovanie Inhofeho je založené na zvyšujúcom sa protičínskom tlaku zo strany Donalda Trumpa. Predpokladaná neochota izraelskej vlády vykonávať bezpečnostné previerky čínskych investícií už rozhnevala aj Biely dom, keďže Tel Aviv udelil čínskym spoločnostiam niekoľko kľúčových zmlúv v oblasti infraštruktúry.


Medzi ne patrí predaj prístavu v Ashdode do súkromných rúk čínskej spoločnosti za 1 miliardu dolárov. Prístav získala spoločnosť China Harbour Engineering Company. Ďalšia zmluva v hodnote 4,1 miliardy USD na železničnú dopravu v izraelskom hlavnom meste je v súčasnosti v štádiu predkladania ponúk, kde sa doteraz prihlásili štyri štátne čínske firmy.


Americkí predstavitelia vlani oznámili Izraelčanom, že "Spojené štáty nemôžu byť priatelia s krajinou, pre ktorú Čína buduje prístavy,"uviedli izraelské noviny Haaretz. Poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton v apríli tiež vzniesol obavy týkajúce sa špionáže v súvislosti s čínskymi technologickými firmami Huawei a ZTE, na stretnutí so svojim izraelským partnerom Meirom Ben-Shabbatom. Obe firmy sa v súčasnosti uchádzajú o 5G sieť v Izraeli a ten ich zatiaľ neoznačil za bezpečnostné riziko.


Americkí zákonodarcovia, najmä republikáni ako Inhofe, sa zdráhajú kritizovať Izrael. Washington má však významnejší vplyv, ktorý odráža geopolitické ciele USA vo forme každoročného schvaľovania nového návrhu NDAA.


Súčasný rozpočet vo výške 750 miliárd USD alokuje viac ako 500 miliónov dolárov na protiraketové obranné systémy v Izraeli, akými sú Iron Dome, David Sling, či Arrow 3. Zároveň poskytuje Izraelu podporu antidronových systémov a operácií proti tzv. teroristickým tunelom, ktoré používajú palestínski militanti, aby sa dostali do Izraela. Okrem ustanovení NDAA minulý rok americký senát schválil návrh zákona o vojenskej pomoci vo výške 38 miliárd dolárov pre Izrael, ktorý má byť čerpaný počas nasledujúcich desiatich rokov.


Aj keď USA zabezpečujú významný kus obrany Izraela a zdráhajú sa pritom kritizovať židovský štát, administratíva Donalda Trumpa a Kongres budú pravdepodobne musieť zvážiť dôležitosť spojenectva s Izraelom pri potrebe čeliť Čínskej hrozbe. Tým sa pravdepodobne zvýši nové napätie medzi dlhoročnými spojencami.