Trump predstavil nový dizajn prezidentského špeciálu Air Force One. Aké má novinky?
14 | 06 | 2019 I TASR

Americký prezident Donald Trump predstavil vo štvrtok návrh nového dizajnu prezidentskej letky Air Force One. Nový dizajn, ktorý šéf Bieleho domu prezentoval pre stanicu ABC, zamieňa ikonický svetlomodro-biely náter exteriéru za "vlasteneckejšie farby".


"Tu je nový Air Force One," uviedol Trump a ukázal nákresy nových červeno-bielo-modrých lietadiel. Prepracovanie by bolo prvým od čias, keď bol začiatkom 60. rokov v úrade americký prezident John F. Kennedy.

Kritici poukazujú na podobnosť medzi Trumpovým súkromným lietadlom a novým plánovaným dizajnom prezidentského špeciálu. Trump avizoval tento krok už minulý rok.

VARUJEME: V týchto krajoch Slovenska dosiahne v piatok teplota 35 stupňov Celzia
Na západnom a časti východného Slovenska môže byť v piatok (14. 6.) popoludní horúco. Teploty sa majú vyšplhať na 35 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu druhého stupňa. Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Prezidentská letka pozostáva z dvoch špeciálne upravených identických lietadiel typu Boeing-747, pričom značka Air Force One prislúcha iba tomu, na palube ktorého sa prezident momentálne nachádza.

Americkí prezidenti majú k dispozícii aj špeciálne vrtuľníky s označením Marine One, ktoré sú v zeleno-bielom prevedení.

Súčasné boeingy sú v službe takmer tri desaťročia. Lietadlá s celkovou plochou 1220 štvorcových metrov majú tri poschodia, nepriestrelné okná, lekársku ordináciu a kuchyňu, ktorá dokáže naraz obslúžiť 100 ľudí.

Nové prezidentské špeciály zostanú naďalej typom Boeing-747, budú však dlhšie o 5,5 metra a rozpätie ich krídel má byť širšie než u súčasných verzií, spresnila stanica BBC. Cena za oba stroje dosiahne 3,9 miliardy dolárov, pričom do užívania sa dostanú v roku 2024 a Trump ich teoreticky už nebude môcť využívať.

Ficov "Parný valec z Malej Id(k)y" prevalcoval vzburu, upokojil oligarchov a napravil Pellegriniho
Ako rýchlo sa revolta v Smere začala, tak aj skončila. Každý, kto očakával Ficovo kajanie alebo drastické zmeny vo vedení Smeru, by si mal zrekapitulovať históriu všetkých rebélii, ktorým už musel predseda strany Smer-SD čeliť. Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | Alexander Adamecký


"Robím to pre iných prezidentov, nie pre seba," vyhlásil Trump, ktorý sa hodlá uchádzať o druhé funkčné obdobie v úrade.

Prvé lietadlo Air Force One, ktoré od roku 1959 používal prezident USA Dwight Eisenhower, malo červeno-zlatý dizajn. Kennedy dal zmenil vzhľad špeciálu na svetlomodro-biely, ktorý sa používa dodnes. Prezidentské lietadlá s červeno-bielo-modrým náterom používajú tiež Rusko, Čína a Francúzsko.