ŠKANDÁL: Firma blízka Kmotríkovi profituje na vodárňach a predražených nájmoch
14 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Bratislavskí vodári si cez firmu Infra Services spolumajiteľa Ivana Kmotríka prenajímajú päticu objektov za premrštené ceny. Objekty vlastní 30-ročný mladík, ktorý ich kúpil krátko pred podpisom nájomnej zmluvy. Zákazky získal bez súťaže. Informuje portál Aktuality.sk.


Podľa Aktualít Bratislavské vodárne, ktoré zabezpečujú pitnú vodu a čistenie odpadových vôd pre viac ako 700-tisíc ľudí, prichádzajú o peniaze na nájomnom. Budovy si prenajímajú cez spoločnosť Infra Services, kde má vplyv oligarcha Ivan Kmotrík. Financie končia vo firme, ktorá získala zákazku bez súťaže.

Prenájom súkromných budov štátu, mestám a obciam za podozrivo vysoké nájomné je na Slovensku dlhodobý problém, na ktorý už pred rokmi upozorňoval aj Najvyšší kontrolný úrad.

Ficov "Parný valec z Malej Id(k)y" prevalcoval vzburu, upokojil oligarchov a napravil Pellegriniho
Ako rýchlo sa revolta v Smere začala, tak aj skončila. Každý, kto očakával Ficovo kajanie alebo drastické zmeny vo vedení Smeru, by si mal zrekapitulovať históriu všetkých rebélii, ktorým už musel predseda strany Smer-SD čeliť. Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | Alexander Adamecký


Hoci v realitnom biznise so štátom či mestami sa každoročne otočia desiatky až stovky miliónov eur, úrady nemajú informácie o výške celkovej sumy, ktorá skončí v rukách súkromníkov ani o najväčších hráčoch, ktorí profitujú na tomto obchode, pokračuje portál Aktuality.

Za nevýhodné nájmy pritom vo finále platia daňoví poplatníci.

Najnovším príkladov sporného prenajímania budov sú zmluvy medzi Infra Services, ktorú spoluvlastní oligarcha Kmotrík, a Slavíkovou firmou Energy Services Slovakia (ESS).

Komentár Eda Chmelára: Tiene najslabšieho prezidenta
14 | 06 | 2019 | Eduard Chmelár


Nájomné za budovy, ktoré využíva Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), je násobne vyššie, ako sú ceny nájmov nebytových priestorov v danej lokalite. A platí to aj po započítaní ceny za opravy, helpdesk, upratovanie či strážnu službu, upozorňujú Aktuality.