Pentagon zverejnil video z útoku na tankery. Na miesto vysielajú torpédoborec
14 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Spojené štáty zverejnily zábery, ktoré podľa nich dokazujú iránsku vinu v útokoch na dvojicu tankerov v Ománskom zálive. Teherán včak svoju účasť na štvrtkových explóziách lodí prevážajúcich ropu, odmieta a americké tvrdenia označil za súčasť protiíránskej kampane. Americká armáda oznámila, že bude brániť záujmy USA a rovnako aj práva slobodnej plavby, a vyslala do oblasti torpédoborec, informovala agentúra Reuters.



USA nestoja o zapojenie sa do nového konfliktu na Blízkom východe. Vyplýva to z prehlásenia armády Spojených štátov. Niektoré štáty, vrátane Británie či Saúdskej Arábie sa už stihli pridať k americkému tvrdeniu o vine Iránu.


Tankery vezúce ropu, sa stali cieľom zjavného napadnutia vo štvrtok ráno, blízko Hormuzského prielivu, ktorý je strategickým bodom pri preprave ropy.


K útokom sa však doposiaľ nikdo neprihlásil. Americký minister zahraničia, Mike Pompeo ich však okamžite pripísal na vrub Iránu aj keď nevedel predložiť žiadne dôkazy. Pentagon však v piatok doložil zverejnené letecké zábery, na ktorých je podľa USA vidieť, ako iránske Revolučné gardy odstraňujú z boku lode nevybunutú mínu, pripevnenú magnetom. Toto je podľa Washingtonu jednoznačný dôkaz proti Teheránu.


Pentagon takisto uviedol, že do oblasti vysiela torpédoborec USS Mason. Ďalší torpédoborec USS Bainbridge zostáva v blízkom kontakte s jedným s poškodených tankerov a nepripustí žiadne ďaľšie napadnutie, uviedla armáda v prehlásení.