Britská MI5 si pekne zavarila. Nezákonné ukladala osobné informácie, teraz čelí žalobe
14 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Organizácia pre ľudské práva Liberty podala žalobu proti britskej tajnej službe MI5, ktorá bola obvinená z "nezákonného zaobchádzania s údajmi", uviedol The Guardian.


"Tieto šokujúce odhalenia ukazujú, ako MI5 niekoľko rokov nezákonne manipulovala s našimi dátami a ukladá ich, aj keď na to nemajú žiaden právny základ. Tie môžu obsahovať naše najcitlivejšie informácie, naše telefonáty a správy, informácie o našich miestach pobytu, históriu prehliadania webov," citovali The Guardian vyhlásenie právničky organizácie Liberty, Megan Gouldingovú.

"Okrem toho, že MI5 prejavila flagrantné nerešpektovanie našich práv, pokúšala sa skryť svoje chyby tým, že poskytla dezinformáciu komisárovi vyšetrovacích právomocí, ktorý dohliada na vládny režim dohľadu," upozornila Gouldingová.

The Guardian ďalej napísal, že vedomosť o tomto probléme existuje už od januára 2016. Adrian Fulford, komisár, ktorý bol splnomocnený vykonávať predbežné vyšetrovanie, upozornil na chyby MI5 pri práci s údajmi až na začiatku tohto roka.

V liste, ktorý kontrarozviedka poslala Fulfordovi, sa hovorí, že agentúra nevedela, aké údaje ukladá. Komisár tak následne vyhlásil, že spôsob, akým agentúra nakladala s informáciami, bol "nepochybne nezákonný". V prípade, že nedôjde k zlepšeniu, budúce žiadosti MI5 o odpočúvanie "nebudú súdnymi komisármi schválené".

Tajná služba vykonávala masívny zber dát pomocou sledovacích a hackerských programov. Potom boli dáta stiahnuté do počítačov. Agentúra bola zároveň povinná zabezpečiť, aby tieto materiály neboli skladované dlhšie, než je nutné.

Ruský špión na Slovensku? Ruský investigatívny novinár Golunov ho mal na muške, potom ho záhadne zavreli
Kolegovia Ivana Golunova tvrdia, že drogy, kvôli ktorým bol väznený, mu zámerne nastrčili dvaja príslušníci ruskej tajnej služby. Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Denník upozornil, že medzi údajmi by mohli byť aj diskusie medzi právnikmi a ich klientmi, ktoré by mali byť chránené právnou imunitou. Národná únia novinárov sa pripojila k právnej žalobe, ktorá má byť v budúcom týždni v plnom rozsahu prejednaná pred súdom.