Začali padať hlavy. Putin odvolal dvoch policajných generálov
13 | 06 | 2019 I TASR

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok odvolal z funkcií dvoch generálov polície. Stalo sa tak v súvislosti s prípadom zadržania investigatívneho novinára Ivana Goluna. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy.


Jedným z odvolaných je Jurij Deviatkin, ktorý v rámci Moskvy viedol oddelenie pre boj proti obchodovaniu s drogami. Druhým odvolaným je náčelník polície pre Moskvu-západ Andrej Pučkov. Ako dodalo Echo Moskvy, práve tento úrad inicioval začatie vyšetrovania proti Golunovovi.

Ruský minister vnútra Vladimir Kolokoľcev vo štvrtok súčasne informoval, že Vyšetrovaciemu výboru Ruskej federácie (Sledkom) poskytol materiály pre interné vyšetrovanie v rámci policajných zložiek. Na ich základe Sledkom posúdi konanie policajtov pri novinárovom zatýkaní. Zasahujúci policajti majú zatiaľ pozastavený výkon služby, dodal Kolokoľcev.

Harabin stále neuznáva Čaputovú za prezidentku, zahmlieva aj o svojej politickej budúcnosti
13 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Novinára Ivana Golunova, ktorý pracuje pre spravodajský portál Meduza.io, minulý týždeň v Moskve zadržali na základe obvinení "z pokusu o nelegálny predaj omamných látok vo veľkom objeme". Novinár pred súdom tvrdil, že drogy mu policajti podhodili. Súd cez víkend rozhodol, že Golunov bude do 7. augusta v domácom väzení.

Po mohutnej kampani na jeho podporu — nielen v Rusku, ale aj v zahraničí — ministerstvo vnútra oznámilo, že obvinenie stiahlo a trestné stíhanie zastavilo. Na novinárovu podporu sa v stredu v Moskve konal úradmi nepovolený pochod. Polícia počas neho zadržala vyše 500 ľudí.