Viete čo symbolizuje portrét prezidenta SR? Expertka na protokol prezradila viac!
13 | 06 | 2019 I TASR

Portrét prezidenta SR symbolicky preukazuje úctu prezidentskému úradu, istým spôsobom aj osobne tomu, kto tento úrad zastáva. Myslí si to odborníčka na protokol Katarína Diková Strýčková.


"Viem, že pre mnohých ľudí, ktorí zažili portréty prezidentov v školách a úradoch v čase nedemokratického komunistického režimu, to môže pôsobiť ako prežitok alebo zbytočnosť. Dnes ale žijeme v demokracii a máme slobodné voľby. Úrad prezidenta republiky je preto symbolom našej krajiny, slobody a demokracie," uviedla pre TASR.

Odborníčka na protokol si tiež myslí, že aj pomocou symbolov a následnou diskusiou o hodnotách demokracie, ako aj dôležitosti slobody a pravdy, "môžeme v deťoch a ľuďoch všeobecne povzbudiť zdravý vzťah k našej krajine a všetkým ľuďom, ktorí v nej žijú".

Vyhovárajú sa na seba navzájom? Colníci o Vadalovi vraj nevedeli, Saková hovorí, že to nie je v poriadku
Prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová tvrdí, že finančná správa nebola v roku 2013 informovaná o aktivitách Antonina Vadalu. Ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) reaguje, že to nie je v poriadku, v dôsledku čoho bola aj... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


V súvislosti s portrétom prezidenta SR ďalej uviedla, že zvykom sú neutrálne rámy so sklom a papierovou paspartou okolo fotografie. "Cieľom je, aby sa tieto portréty hodili do rôznych, rôzne vybavených interiérov," vysvetlila Diková Strýčková.

Pripomína, že oficiálny portrét hlavy štátu sa vešia do mnohých rôznych miestností úradov a škôl s rôznym usporiadaním a nábytkom. Podľa odborníčky na protokol sa vešia na viditeľné, symbolicky najčestnejšie miesto, do primeranej výšky. "Aby fotografiu bolo dobre vidieť a aby nebola napríklad za vešiakom na kabáty, prípadne za dverami, keď sa otvoria," opísala.