Pašeráčka Tereza žiada milosť. Pakistanská justícia si ale dáva načas
13 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Už takmer rok a pol je v pakistanskom väzení zatvorená Tereza Hlúšková, ktorá bola zadržaná na letisku v Láhaure s 9 kilogramami heroínu. Za pašovanie drog dostala osem a pol roka za mrežami. Češka sa s tým ale nehodlá zmieriť, jej právnik podal na súd hneď dve žiadosti. V jednej z nich žiada milosť alebo aspoň prepustenie na kauciu, v druhej čo najrýchlejšie prerokovanie svojho odvolania.


Pakistanská justícia ale nepatrí k tým najrýchlejším. Už v januári 2018 bola Tereza zadržaná, keď mala v pláne odísť z Pakistanu do Spojených arabských emirátov a potom do Írska.

Colníci jej v batožine našli 9 kilogramov heroínu a Tereza skončila v miestnom väzení. Viac než rok trvalo, než ju pakistanský súd po vyčerpávajúcom procese poslal v marci na zdrvujúcich osem a pol roka za mreže. Češka sa vtedy proti rozsudku odvolala.

Od tej doby sa všetko vlečie ešte pomalšie. Termín odvolacieho konania bol stanovený na september, teraz na neho čaká v pakistanskej väznici. Dúfa v jedinú vec, že sa ju jej právnikovi podarí dostať na slobodu. Avšak po skúsenostiach s pakistanskými sudcami mohla tušiť, že všetko bude zas prebiehať extrémne pomalým tempom.

Viete čo symbolizuje portrét prezidenta SR? Expertka na protokol prezradila viac!
Portrét prezidenta SR symbolicky preukazuje úctu prezidentskému úradu, istým spôsobom aj osobne tomu, kto tento úrad zastáva. Myslí si to odborníčka na protokol Katarína Diková Strýčková. Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | TASR


V stredu konečne vzali sudcovia Terezínu kauzu na milosť a začali jej prípad opäť riešiť. Jej advokát predložil dve žiadosti - v prvej z nich bolo sa žiada, aby bolo súdne konanie proti Češke zastavené, alebo aby bola aspoň prepustená na kauciu. V druhej žiadosti sa požaduje skorší dátum súdneho pojednávania.

Sudkyňa Alia Neelumová a sudca Shahbaz Ali Razvi síce evidujú obe podania, avšak ešte nerozhodli, či jej požiadavkám vyhovejú. Čakajú vraj na vyjadrenie colnej správy, ktorá Terezu zadržiavala po celú dobu prvého procesu.