Čína nepodľahne žiadnemu tlaku USA v obchodnom spore
13 | 06 | 2019 I TASR

Čína nepodľahne žiadnemu, ani "maximálnemu tlaku" zo strany Washingtonu a akýkoľvek pokus USA prinútiť Čínu prijať obchodnú dohodu zlyhá. Uviedlo to vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu.


Ako povedal novinárom na pravidelnom brífingu hovorca ministerstva Kao Feng, Čína nemieni ustupovať z princípu. Čo sa týka vyhlásenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Peking porušuje pôvodne dané sľuby, Kao Feng povedal, že "dokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič".

Rokovania o obchode medzi dvomi najväčšími ekonomikami sveta sa v máji dostali do slepej uličky. Spor eskaloval po tom, ako Trump obvinil Peking, že neplní dohodnuté sľuby, a rozhodol o zvýšení dovozných ciel na čínsky tovar v ročnej hodnote 200 miliárd USD. Čína reagovala odvetným zvýšením dovozných ciel na americké produkty v hodnote 60 miliárd USD ročne.

Viete čo symbolizuje portrét prezidenta SR? Expertka na protokol prezradila viac!
Portrét prezidenta SR symbolicky preukazuje úctu prezidentskému úradu, istým spôsobom aj osobne tomu, kto tento úrad zastáva. Myslí si to odborníčka na protokol Katarína Diková Strýčková. Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | TASR


Trump zároveň pohrozil novými clami aj na ďalší čínsky tovar, a to v minimálnej hodnote 300 miliárd USD. S týmito clami chce počkať do schôdzky lídrov štátov skupiny G20. Tá sa uskutoční v japonskej Osake 28. - 29. júna. Na samite predstaviteľov G20 by sa Trump mal stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a v tejto súvislosti vyhlásil, že ak k stretnutiu nedôjde, následne zavedie clá.