Jana Teleki: Vzťah k zákonom Hattas v Nitre nikdy nemal. Hidepark je registrovaný ako čierna stavba
12 | 06 | 2019 I Jana TELEKI

Keď som 20.5.2019 publikovala komentár k primátorovi Hattasovi, nepredpokladala som búrlivú diskusiu, ktorú text vyvolá.


Jana TELEKI: Progresívny Hattas v Nitre oklamal voličov. Teraz Nitru zadlžuje a zvyšuje platy svojim
Marek Hattas so svojim tímom vyhral voľby jednoduchými klamstvami. Rozprávkou o zadlženosti mesta a zefektívnení činnosti úradu. Zastavíme nezmyselné zadlžovanie mesta „Nitra je jedno z najzadlženejších miest na Slovensku a preto nemá inú... Čítať ďalej
20 | 05 | 2019 | Jana TELEKI

Bola som presvedčená, že o informáciách získaných z materiálov mestského zastupiteľstva, a o jeho vyjadreniach pre rôzne médiá, nemôže predsa nikto pochybovať. Najviac ma však prekvapila reakcia samotného primátora, od ktorého som očakávala, že minimálne objasní občanom personálne zmeny vykonané na úrade. Nestalo sa tak, na Facebooku sa vyjadril k môjmu textu jednou vetou.


 

Marek Hattas: "Akože sorry, ale toto sú prekrútené polopravdy a jeden veľký hoax."




Rozdielne reagoval pán Hattas na mojom facebookovom profile.


"Dobrý deň, p. Teleki. Veľmi rád by som sa s vami stretol a vysvetlil naše kroky. S našim mestom to naozaj myslíme vážne a robíme to najlepšie, ako vieme. Nemám čo skrývať."

 

Kontaktovala som primátora cez mobil, mal záujem o neformálne stretnutie, rozhovor striktne odmietol. Keď som sa mu ozvala opätovne, poslal mi mobil na Heňa Vargu, vraj sa mám s ním skontaktovať. Heňo Varga sa mi pokúsil vysvetliť, aký je pán primátor zaneprázdnený a ako je potrebné stretnutie odložiť. Myslím, že nemusím pokračovať.

 

Tím Hattas a zmena pre Nitru


Marekovi Hattasovi, ktorý kandidoval ako nezávislý, sa podarilo vyhrať voľby rozprávkou o pripravovanom programe.

Hattasov tím totiž netvorili odborníci na samosprávu ako bolo prezentované, ale odborníci na reklamu, ktorí verejnosť kŕmili obľúbenými, prázdnymi frázami o zefektívnení, či oddlžení mesta, prehodnocovaní zmlúv, rozprávkami o nekompetentnosti primátora Dvonča a neschopnosti pracovníkov úradu. Intenzívne zdôrazňovali, že na programe pracujú.

Predvolebnú kampaň odštartoval preštylizovanými pasážami programov Ing. Štefana Štefeka a Ing. Jozefa Dvonča. Nákladná kampaň na sociálnych sieťach, desiatky trollov, ktorí agresívne spochybňovali seriózne argumenty, desiatky „dobrovoľníkov“ platených tretím sektorom a množstvo PR textov v celoslovenských médiách evokujú dve otázky - koľko stála Hattasova kampaň a kto ju financoval?

Tím Hattas nepripravil žiadny program pre mesto. Sústredil sa na zviditeľnenie a budovanie pozitívneho imidžu kandidáta, ktorý nespĺňal ani základné predpoklady na pozíciu primátora osemdesiattisícového krajského mesta. Hattas nemal vzdelanie, skúsenosti, prehľad o aktivitách vedenia mesta a ani o potrebách obyvateľov jednotlivých mestských častí.

Médiá Hattasa prezentovali ako podnikateľa, riaditeľa kultúrneho centra, novátora a génia, ktorého prirovnávali k Petrovi Bročkovi – primátorovi Trnavy. Medzi oboma pánmi je však priepastný rozdiel. JUDr. Peter Bročka ukončil štúdium na právnickej fakulte, získal doktorát z práva, absolvoval stáž v Budapešti, kde obhájil titul Majster práv a od ukončenia štúdia pôsobil na rôznych postoch vo verejnej správe.

Zo životopisu Hattasa sa občan dozvedel iba to, že bol absolventom strednej školy elektrotechnickej, niekoľko mesiacov študoval na Masarykovej Univerzite v Brne, ktorú nedokončil, a pracoval ako programátor. Od roku 2010 bol predsedom kultúrneho centra Hidepark, ktoré Hattas prezentuje ako vyvrcholenie ničnerobenia.

 
Marek Hattas: Chceli sme si dať len pivo, sedieť niekde na lúke a počúvať dobrú muziku...



...a potom sme zistili, že keď chceme ísť za kultúrou, tak musíme ísť von z mesta, že v Nitre sa nič nedeje, že naše kluby sa zatvorili, tak sme si v podstate vymysleli tento projekt, že vytiahneme vojenský stan, nájdeme nejakú lúku a počas celého leta, ak nám počasie dovolí, budeme robiť koncerty. Chceli sme si dať len pivo, sedieť niekde na lúke a počúvať dobrú muziku - to bolo všetko.

Občianske združenie Triptich je to tím asi desiatich ľudí, ktorí sú ale povolaním úplne niekde inde. My sa dávame do takej role ako správcovia, plus máte tu gro, čo tu robíme, akože tá kultúra a okolo toho sú tu tie občianske združenia.“

Viac o združení povedal Filip Stránovský – podpredseda Hidepark Nitra:

Myšlienka vznikla v jednej krčme, kde sme vlastne sedávali celé leto a zistili sme na konci leta, že sme vlastne nič aktívne nerobili, tak sme založili občianske združenie, podali sme prvý grant a začali sme riešiť tú problematiku."



Konzorcium Nadácie Ekopolis a ETP skrz program Tvoja zem prispelo 660 000,00 eur. Konzorcium tiež poskytlo Cestovný grant vo výške 50 312,00 eur. Nadácia Otvorenej Spoločnosti – Open Society Foundation - prispela cez Komunitný program 100 000,00 eur. Nadácia taktiež poskytla Cestovný grant v sume 33 080,00 eur.

Nitriansky komunitný fond prispel sumou 108 000,00 eur, Winipeg Community Foundation a Thomas Sill Foundation priespeli 26 553,77 eur. George Pradel poskytol 19 525,00 eur.

Združenie niekoľko krát dostalo príspevok z fondu na rozvoj kultúry. Hattasovi sa v treťom sektore darilo. Združenie Hidepark s cca desiatimi ľuďmi získalo granty v hodnote viac ako jeden milión eur.

ŠKANDÁL: Aktivity Hattasa - progresívneho primátora Nitry roky výdatnými dotáciami podporuje Smer
30 | 04 | 2019 | Jana Teleki


Súbežne s riešením grantov v roku 2012 založil Hattas firmu Hide s.r.o, v ktorej pôsobil na pozícii konateľa až do jeho nástupu na úrad v decembri 2018. Počas existencie skončila firma hospodárenie so ziskom len jediný raz, zisk činil 5000 eur. Z výpisu obchodného registra, respektíve predmetu činnosti firmy Hide, vyplýva, že Hattasova firma je postavená na poskytovaní služieb Občianskemu združeniu Hidepark.

Vzťah k zákonom Hattas evidentne veľmi nemal. Hidepark je registrovaný ako čierna stavba. V súčasnosti prebieha na stavebnom úrade v Nitre proces legalizácie Hideparku.