Čísla žiadateľov o azyl v EÚ mierne narástli. Akú rolu v tom hrá Venezuela?
11 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Po prvých štyroch mesiacoch tohto roka pribudlo približne 206 500 žiadostí o azyl do EÚ. Tieto čísla boli zverejnené na stránke Európskeho podporného úradu pre azyl. 


Jedná sa o mierny nárast oproti minulému roku, kedy o azyl žiadalo od januára do konca apríla 179 000 osôb. Podľa správy EASO sa zvýšil počet žiadateľov o azyl z krajín, ktorých občania nepotrebujú víza na cestu do schengenského priestoru, vrátane Venezuely, Kolumbie, Albánska a Gruzínska.


Najväčší nárast žiadostí pochádza hlavne z Venezuely, ktorá prechádza hlbokou politickou, občianskou a hospodárskou krízou. Počet venezuelských občanov, ktorí prvýkrát požiadali o právnu ochranu, sa voči rovnakému obdobiu z vlaňajška zvýšil o 121 percent, čo znamená 14.257 osôb.

Tak isto aj pri občanoch Afganistanu bol zaznamenaný nárast žiadostí o azyl. 14 042 žiadostí s krajiny na blízkom východe predstavuje 36% nárast oproti minulému roku.

Vojna Titánov. Peking odpovedá na Trumpové clá masívnym nákupom zlata
Veľká čínska zásoba zlata zaznamenala v máji ďalšie navýšenie, pričom podľa najnovších údajov zverejnených Čínskou ľudovou bankou bude rast zásob bude pokračovať aj v šiestom mesiaci. Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


K nečakanému zvratu prišlo u Sýrčanov, ktorí hľadali bezpečie v Európskej Únii. Zaznamenalo sa zníženie žiadostí o azyl až o 18%, čo predstavuje 20 392 občanov.