Utečenci v samovražednom centre na ostrove Manus čelia epidémii duševných chorôb
10 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Utečenec v neslávne známom tábore pre migrantov, na ostrove Manus, náchadzajúceho sa severne od Austrálie, nad Papuou Novou Guineou, sa podpálil a stal sa tak najnovším samovrahom v rýchlo sa rozrastajúcom zozname väzňov, ktorí sa údajne pokúsili o samovraždu alebo sebapoškodzovanie.


Tridsaťročný muž zo Somálska sa v pondelok podpálil v tábore, vo východnom Lorengau. Správu priniesla SBS News, ktorá sa odvolávala na zdroje z Manus Islandu. Požiar bol na mužovi rýchlo uhasený a Somálčan bol údajne hospitalizovaný na lekárskej ošetrovni.



Zúfalý obraz zraneného muža ležiaceho v rohu miestnosti, ktorý je pokrytý práškovou látkou podobnou púdru, bol uverejnený na sociálnych sieťach aktivistom, ktorý žije na ostrove už šesť rokov. Shamindan Kanapadhi povedal, že situácia duševného zdravia na ostrove je „mimo kontroly.”


Muži na Manuse sú úplne depresívni a psychicky nešťastní. Fyzické a psychické podmienky sa zhoršujú každým dňom“ napísal Kanapadhi po incidente.


Najmenej 50 utečencov alebo žiadateľov o azyl sa pokúsilo o samovraždu alebo sebapoškodzovanie viac ako 70-krát na ostrove Manus od čias austrálskych federálnych volieb 18. mája, povedal jeden z utečencov, Benham Satah pre Associated Press.


Na ostrove Manus ide podľa Koalície za aktivity utečencov (Refugee Action Coalition) zjavne o epidémiu duševného zdravia. Aktivisti minulý týždeň zverejnili, že ďalší somálsky utečenec sa pokúsil obesiť a 31ročný iránsky utečenec „si ublížil “.