Trumpová "dohoda" so Saudskou Arábiou vyvoláva obavy! Schyľuje sa k jadrovému konfliktu?
10 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Donald Trump, ktorý sa mal tajne snažiť predať jadrovú technológiu Saudskej Arábii, môže kvôli zisku vedome ponoriť Blízky východ do priepasti pretekov jadrových zbraní, napísal zdesene The Guardian.


Podľa novín by takáto dohoda s Rijádom, ktorý nechce poskytnúť žiadne záruky, že technológia bude použitá výlučne na mierové účely, mohla viesť k skutočnosti, že sa Irán v obavách o svoju bezpečnosť bude snažiť vytvoriť vlastnú jadrovú bombu.

Zatiaľ čo Donald Trump oslavoval 75. výročie jednej z najväčších bitiek v histórii, môže svojimi činmi začať nový, potenciálne väčší konflikt. Čo by mohlo byť tak nebezpečné? Odpoveď je jednoduchá - predaj americkej jadrovej technológie Saudskej Arábii bez pevnej záruky, že nebudú použité na konštrukciu jadrových bômb, uviedol The Guardian.

Tento týždeň prišlo oneskorené potvrdenie, že americké ministerstvo energetiky vydalo sedem samostatných povolení na prevod jadrovej technológie Rijádu. Oneskorene preto, lebo táto informácia bola úmyselne utajená, až kým demokrati nepožadovali k nej prístup. Trump, jeho rodina a blízki spolupracovníci si bezpochyby uvedomujú, že môžu podliehať podozreniam, že môžu získať finančné výhody z tejto alebo budúcich zmlúv.

Najhoršie však nie je to, že tieto dve licencie boli vydané po vražde saudského novinára Jamala Chášukdžího. Namiesto "potrestania saudského režimu za vraždu", keďže Saudov usvedčujú dôkazy, sa Trump napriek tomu rozhodol pre dohodu.

Najhoršia nie je ani skutočnosť, že Saudovia vedú proti Jemenu bezohľadnú vojnu. Tento dôvod by bohato stačil na to, aby zastavil prenos technológii.

Rusko otvorí v Arktíde najväčšie ropné polia na svete. Hovorí sa o miliardách ton produktu!
Ruská ropná spoločnosť Rosneft uviedla, že začína s rozvojom skupiny ropných polí v arktickej oblasti. Predpokladá sa, že v tejto oblasti ide o jedno z najväčších nevyužitých zásob ropy a zemného plynu na svete. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


"Oveľa hroznejšie než všetky vyššie uvedené skutočnosti je zjavné nebezpečenstvo, že poskytovanie jadrových vedomostí Rijádu bude tlačiť Irán - jeho regionálneho súpera - k rozvoju vlastného jadrového potenciálu. Vyprovokovať Irán týmto spôsobom je prekvapivo hlúpa a pokrytecká myšlienka, "uviedol Guardian.

Desivá jadrová dohoda je len jedným z náznakov Trumpovej vďačnosti Saudom. Táto dohoda je tiež znakom vďačnosti za nízke ceny ropy. Na základe rovnakej paradigmy zrušil Trump zákaz predaja konvenčných zbraní.

Po zavedení tohto zákazu vyjadril Kongres obavy o ďalší osud Jemenu. Tiež sa snažil zabrániť priamemu zásahu tohto "autoritárskeho režimu" do záležitostí Líbye a Sudánu. "Je zrejmé, že sa v oválnej pracovni tieto obavy nezdieľajú," poznamenali noviny.

"Trump a Saudovia sú zlou kombináciou. Kombinácia Trumpa a jadrových bômb je ešte horšia. Zmluvy o kontrole jadrových zbraní boli na základe rozmaru buď roztrhané (INF), alebo im bolo jednoducho dovolené stratiť silu (START III)."

"Trump hovorí, že sa chce zbaviť jadrových zbraní. Táto pokrytecká reč je úprimne pokrytecká. Globálny konsenzus o nešírení jadrových zbraní mizne - stačí sa pozrieť na Severnú Kóreu. USA, rovnako ako Rusko a Čína, modernizujú svoj jadrový arzenál a vyvíjajú nové zbrane. Iní ich môžu nasledovať," dodal The Guardian.