Ako to je s dôverou v Česku? Babišova vláda je na tom biedne, ukazujú čísla
10 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Tretina ľudí súhlasí so súčasnými demonštráciami proti premiérovi Andrejovi Babišovi a jeho vláde. Vyplýva z prieskumu agentúry Median pre Českú televíziu, informuje ČT24.


Väčšina respondentov si myslí, že by mala vláda podstúpiť hlasovanie o dôvere. Tridsaťosem percent ľudí si naopak myslí, že by sa s hlasovaním malo počkať, až keď závery návrhu auditu potvrdí finálna správa.

Súčasné protivládne demonštrácie zaregistrovalo 90% respondentov. Väčšina (59%) sa o demonštrácie ďalej príliš nezaujíma, bližšiu pozornosť im venuje štvrtina ľudí (25%), šesť percent opýtaných sa niektorej z demonštrácií aj zúčastnilo.

Najviac účastníkov a najväčší záujem je medzi vysokoškolákmi, medzi voličmi pravicovej opozície a voličmi Jiřího Drahoša z posledných prezidentských volieb.

Tretina ľudí (34%) súhlasí s demonštráciami a zároveň aj s ich cieľmi. Štvrtine (26%) nevadia demonštrácie, ale nezhodujú sa s cieľmi demonštrantov. Viac ako pätine (22%) prídu ciele demonštrantov neopodstatnené a demonštrácie im prekážajú. Zvyšná necelá pätina (18%) nemá na demonštrácie vyhranený názor alebo ich nezaregistrovala.

Demonštráciu a ich ciele najsilnejšie podporujú vysokoškoláci (48%), voliči opozičných strán (vyše 60%) alebo ľudia negatívne hodnotiaci Andreja Babiša. Naopak, demonštrácie najviac prekážajú podporovateľom Babiša (70%), voličom vládnej strany ANO (53%) alebo voličom KSČM a ČSSD (40%).

Hrozba stále nie je zažehnaná. Islamský štát rozširuje svoje územia v Afganistane
Extrémistická organizácia Islamský štát prišla o svoj kalifát v Sýrii a Iraku, avšak rozširuje územia, ktoré ovláda v neprístupných horských oblastiach na severovýchode Afganistanu. Informovala o tom v pondelok agentúra AP. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | TASR


Dotačnú kauzu vníma ako závažnú 60% oslovených. Viac než štvrtina respondentov (27%) ju považuje dokonca za veľmi závažnú. Zvyčajne ide o ľudí s vysokoškolským vzdelaním a voličov pravicovej opozície.

Že ľudia aktuálnu kauzu vzťahujú priamo na osobu premiéra, vyplýva zo závažnosti, ktorú kauze prisudzujú tí, ktorí vnímajú Babišovo pôsobenia v čele štátu negatívne - závažné je to pre 98% opýtaných. Z tých, ktorí premiéra Babiša chápu ako prínos, to považuje za závažné 16% respondentov.

Babišovmu tvrdeniu, že v úlohe premiéra nezneužíva svoj vplyv na čerpanie dotácií firmou Agrofert, verí 31% ľudí. Tridsaťpäť percent v tomuto tvrdeniu nedôveruje, 16% opýtaných nevedelo odpovedať. Argumentu, že svoj konflikt záujmov vyriešil v súlade s českými zákonmi, verí tretina opýtaných, 50% však neverí a 16% nevie.