Saudovia nemajú problém popraviť chlapca, ktorý v desiatich rokoch protestoval proti vláde
08 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová, ČTK

Murtadža sa vo svojich desiatich rokoch zapojil do demonštrácií v rámci takzvanej Arabskej jari


Organizácia Amnesty International vyzvala Saudskú Arábiu, aby nepopravovala osemnásťročného chlapca, ktorý je za mrežami už od svojich trinástich rokov.

Murtadžu Kureirisa saudské úrady vinia z toho, že sa vo svojich desiatich rokoch zúčastnil protivládnych protestov v rámci Arabskej jari. Chlapcovi hrozí trest smrti, informovala v sobotu televízia Al-Džazíra.

Putinov vylepšený bombardér môže byť hrozbou pre americké námorníctvo
Modernizovaný bombardér Tu-22M3M s dlhým doletom bude pre americké námorníctvo nepríjemným prekvapením. Čítať ďalej
08 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Osemnásťročný Murtadža strávil v centre pre mladistvých delikventov takmer tretinu svojho života, Saudská justícia ale hrozí ešte pritvrdiť. Pri súdnom pojednávaní v auguste minulého roka pre neho saudský verejný žalobca žiadal trest smrti, uviedla v sobotu Al-Džazíra.

Chlapec čelí sérii obvinení, ktoré zahŕňajú účasť na protivládnych protestoch, prítomnosť na pohrebe svojho brata, ktorého pri demonštráciách zabila polícia a pripojenie k údajnej "teroristickej organizácii", teda skupine, ktorá pri protestoch hádzala molotovov kokteil na policajné stanice a strieľala na bezpečnostné zložky.

Murtadža sa vo svojich desiatich rokoch zapojil do demonštrácií v rámci takzvanej Arabskej jari, ako sú nazývané protivládne manifestácie na Blízkom východe a v severnej Afrike, ktoré sa hromadne spustili v rokoch 2010 a 2011. Spolu s podobne starými deťmi vtedy Murtadža usporiadal vlastnú mierovú demonštráciu, pri ktorej malí chlapci na bicykloch prechádzali ulicami Rijádu.

Reparačné požiadavky Grécka sú urážkou! Nemci si nebrali servítky pred ústa
Je to otvorená urážka Nemecka a nevýslovný nezmysel, napísal nemecký denník Bild ku gréckym reparačným požiadavkám. Čítať ďalej
08 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Podľa Amnesty International chlapca zatkli v roku 2014, keď so svojou rodinou cestoval do Bahrajnu a umiestnili ho do detenčného zariadenia pre mládež. Tam bol údajne bitím a zastrašovaním nútený k tomu, aby sa priznal k trestným činom. Až do minulého leta, kedy sa konalo prvé súdne pojednávanie, k nemu podľa organizácie nesmeli právnici.

"Saudskoarabské úrady držia mrazivý rekord v používaní trestu smrti na zastrašovanie politických odporcov a na trestanie protivládnych demonštrantov, vrátane detí, zo šiitskej menšiny," uviedla Lynn Maaloufová z Amnesty International.

Karla Gotta mala biť vlastná manželka. Ten je ale z takého ohovárania znechutený!
Medzi Zlatým slávikom Karlom Gottom a producentom a spevákom Milanom Drobným to poriadne vrie. Drobný mal totiž verejne uviesť, že Karla Gotta mláti jeho žena Ivana. Ten si to ale len tak nenechal. Čítať ďalej
08 | 06 | 2019 | Zuzana Vargová


Kritiku ľudskoprávnych organizácií a OSN si Rijád vyslúžil napríklad aj tento rok v apríli, kedy popravil 37 ľudí za násilie pri protivládnych demonštráciách. Väčšina z popravených boli šiiti. Podľa saudskoarabskej tlačovej agentúry SPA bola v tejto krajine od začiatku tohto roka popravená stovka ľudí. Vlani popravili tamojšie úrady 149 osôb.

Saudská Arábia má približne 33 miliónov obyvateľov, z ktorých asi 15 percent sú šíitskí moslimovia. Tí sa dlhodobo sťažujú na diskrimináciu zo strany režimu, ktorého vedenie vyznáva striktne vahhábitskú podobu sunnitského islamu.