Manželský pár okradol investorov o stovky miliónov dolárov. Podarilo sa im to cez Ponziho schému
08 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Škodu vo výške 800 miliónov amerických dolárov napáchala americká spoločnosť DC Solar. Tá síce firmám aj súkromníkom ponúkala mobilné fotovoltaické generátory, no reálne sa však jednalo o rozsiahly podvod, do ktorého investoval aj americký fond Berkshire Hathaway, ktorý patrí miliardárovi Warrenovi Buffettovi.


Podvod fungoval na princípe Ponziho schémy, kedy sa majitelia DC Solar - Jeff a Paulette Carpoffovci - snažili získať čo najviac investorov, ktorí však nemali reálnu šancu na projekte zarobiť. Rovnako dopadol aj fond Berkshire Hathaway, ktorý do solárnych technológií investoval 350 miliónov dolárov.

Skúsených investorov sa manželskej dvojici podarilo nalákať na technologicky zaujímavý produkt, na daňové úľavy a dotácie, ktoré zvyšujú dopyt práve po podobných energetických riešeniach. Okrem ďalších fondov spoločnosti DC Solar poskytli peniaze aj niektoré americké banky.

USA: Trump ohlásil dohodu s Mexikom o migrácii, clá odložil na neurčito
Americký prezident Donald Trump oznámil, že zamýšľané uvalenie ciel na tovar dovážaný z Mexika do Spojených štátov "odložil na neurčito" po tom, ako tieto krajiny "dosiahli a podpísali" v piatok večer (miestneho času) dohodu o obmedzení nezákonnej... Čítať ďalej
08 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Tento podvod už začal vyšetrovať úrad FBI na konci minulého roka, ktorý tak konal na základe podozrení vychádzajúcich priamo zvnútra firmy. DC Solar sa chválil dvanástimi tisíckami solárnych generátorov, ktoré boli umiestnené v rôznych častiach USA, reálne ich však existovala približne štvrtina.

Nedostatočné tržby z prenájmov alebo predajov firma kryla získavaním ďalších investorov. Následná policajná akcia ukázala, že Carpoffovci značnú časť získaných financií okamžite míňali. Dvojica vlastnila viac ako 90 automobilov a dvadsať nehnuteľností. Takmer dva milióny dolárov v hotovosti zadržali vyšetrovatelia.

Peniaze mierili aj do športu, napríklad na nákup baseballového tímu Martinez Clippers alebo na sponzorovanie automobilových pretekov. Manželov za spreneveru stoviek miliónov očividne čaká väzenie, no o ich vine a treste rozhodne až federálny súd v Spojených štátoch.