Legitimizáicia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa je neprijateľná
08 | 06 | 2019 I TASR

Akákoľvek legitimizácia invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968 je podľa českého ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka "neprijateľná". Petříček to povedal v piatok popoludní slovenským novinárom v rámci bezpečnostného fóra Globsec 2019 Bratislava Forum. 


Reagoval tak na návrh zákona o udelení štatútu veterána príslušníkom ozbrojených síl Sovietskeho zväzu vyslaných v auguste 1968 do Československa v rámci operácie Varšavskej zmluvy, ktorý ruskej Štátnej dume predložil poslanec Komunistickej strany Ruskej federácie.

"Aj preto sme tiež dali pokyn nášmu veľvyslancovi v Moskve, aby to takto komunikoval aj s ruskou stranou," pokračoval Petříček. Dodal, že Česká republika berie celú vec vážne a pripomenul, že uznesenie v tomto smere už prijala aj česká Poslanecká snemovňa. Samotné ministerstvo zahraničných vecí ČR sa ešte v pondelok ohradilo proti tomu, že by mohlo dochádzať k spochybneniu interpretácie vpádu vojsk do Československa.

"Som presvedčený, že ak by sme skutočne spochybňovali alebo snažili sa prerozprávať 68. (rok) tak by to mohlo poznamenať ako česko-ruské, tak predpokladám, že i slovensko-ruské vzťahy, pretože i slovenská strana na to reagovala," podotkol v piatok šéf českej diplomacie.

Zdôraznil, že jeho rezort nebude komentovať skutočnosť, že ruská strana prijíma opatrenia v oblasti sociálnej politiky. Avšak legitimizovanie okupácie spôsobom, že vojská Varšavskej zmluvy mali predísť štátnemu prevratu a podobne, "je úplne v rozpore s tým, ako sme pristúpili k tejto historickej etape napríklad prostredníctvom zmluvy o priateľstve medzi českou republikou a ruskou federáciou z roku 1993," dodal Petříček.