Zelenskyj potvrdil, že nepôjde do koalície s proruskými stranami
07 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas dvojdňovej návštevy Bruseli začiatkom tohto týždňa jasne potvrdil proeurópsku a proatlatnickú orientáciu svojej krajiny a svojich európskych partnerov presviedčal, aby kvôli predčasným voľbám na Ukrajine neodkladali summit EÚ-Ukrajina.


V rozhovore pre TASR to uviedla Katarína Mathernová, zástupkyňa generálneho riaditeľa riaditeľstva Európskej komisie (EK) pre susedskú politiku a rozširovanie, ktorá má na starosti hlavne agendu týkajúcu sa krajín Východného partnerstva.

Mathernová, ktorá sa zúčastnila na niektorých bruselských rokovaniach so Zelenským, konštatovala, že prvá oficiálna návšteva Zelenského v Bruseli bola veľmi úspešná. Stretol sa so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogheriniovou a navštívil aj sídlo NATO.

"Veľmi jednoznačne potvrdil euroatlantické a eurointegračné smerovanie Ukrajiny," povedala Mathernová a dodala, že v súčasnosti vyše 60 percent občanov Ukrajiny podporuje proeurópske smerovanie ich štátu. Nový prezident podľa jej slov rozptýlil akékoľvek fámy, ktoré vznikli počas predvolebnej kampane, že by bol "proruský" a zaviazal sa pokračovať v reformách, vychádzajúcich aj z implementácie asociačnej dohody s EÚ a jej obchodnej zložky.

Mathernová uviedla, že existovali úvahy o tom, či netreba odložiť chystaný júlový summit EÚ-Ukrajina, keďže prezident rozpustil parlament a Ukrajinu 21. júla čakajú predčasné parlamentné voľby. "Zelenskyj požiadal, aby sme zachovali termín, pretože nejaký posun by mohol byť zneužitý na dezinformačné kampane a to nikto nechce. Tusk pôvodný termín potvrdil a summit bude 8. júla v Kyjeve," vysvetlila.
Podľa Mathernovej sa Zelenskyj ešte predtým, 2. júla v Toronte, zúčastní na tretej konferencii na vysokej úrovni o Ukrajine. Prvá konferencia zameraná na stav reforiem bola pred dvoma rokmi v Londýne a druhá vlani v Kodani.

„Žiaden Izrael, žiadni doktori,“ poprel pred novinármi pôvodné správy Fico
Predseda Smeru-SD Robert Fico chce do volieb v roku 2020 naďalej viesť stranu. V Smere-SD spúšťa v súvislosti so situáciou vnútrostranícku diskusiu. Oznámil to v piatok na brífingu v Bratislave. Na personálne zemetrasenie v Smere-SD nevidí dôvod.... Čítať ďalej
07 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová, redakčný výber


"Na jednom z bilaterálnych mítingov vyhlásil, že on určite neuzavrie koalíciu s proruskými silami v novom zložení parlamentu," povedala Mathernová na margo vnútropolitickej situácie na Ukrajine, kde Zelenskyj ide do volieb so stranou Sluha národa. V Bruseli si predstavitelia inštitúcií EÚ podľa nej všimli, že Zelenského tón je iný ako bol tón jeho predchodcu Petra Porošenka. Už aj v tom, že nový prezident otvorene hovorí, že treba pomáhať všetkým ľuďom, aj tým z území pod kontrolou proruských povstalcov, kde chce zjednodušiť doterajší systém vyplácania dôchodkov.

"Požiadal inštitúcie EÚ o pomoc, aby sme aj my aktívne orientovali naše programy na východ Ukrajiny," vysvetlila Mathernová.

Zelenskyj v Bruseli vyzval členské štáty EÚ, aby predĺžili sankcie voči Rusku, lebo nedošlo k žiadnemu pokroku vo vývoji situácie na východnej Ukrajine. Podľa Mathernovej je o tom predčasné hovoriť, lebo stanovisko k sankciám chystá Európska služba pre vonkajšiu činnosť a bude to i téma rokovania ministrov zahraničných vecí. Zároveň však vyvrátila fámy, že sankcie EÚ voči Rusku sú zbytočné, čo platí aj pre Slovensko, ktoré má s Ruskom nepatrný obchodný obrat. "Tie sankcie fungujú. Keby nefungovali, tak by sa tak Rusko nesnažilo, aby boli zrušené," konštatovala Mathernová.