Rusko a USA sa navzájom obviňujú z námorného incidentu vo Východočínskom mori
07 | 06 | 2019 I Peter Králik/TASR
Rusko a Spojené štáty sa navzájom obviňujú z námorného incidentu vo Východočínskom mori, kde sa v piatok ráno takmer zrazila ruská vojnová loď s americkou. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa vyjadrenia ruskej Tichomorskej flotily raketový krížnik amerického námorníctva Chancellorsville neočakávane skrížil plavebnú dráhu ruskému raketovému torpédoborcu Admiral Vinogradov. Lode boli v jednom momente od seba vzdialené len zhruba 50 metrov.

Posádka Admirala Vinodradova údajne zabránila hroziacej kolízii len vďaka núdzovému manévru. Zároveň odoslala protest veliteľom krížnika Chancellorsville. Bývalý šéf štábu ruského námorníctva Viktor Kravčenko v tejto súvislosti obvinil americkú loď z "chuligánstva".

Na incident neskôr reagovala aj 7. flotila námorníctva USA, ktorá je súčasťou americkej Tichomorskej flotily. Podľa nej nebezpečnú situáciu vo Východočínskom mori spôsobil "riskantný" manéver ruskej lode. Admiral Vinogradov zvýšil svoju rýchlosť v momente, keď sa nachádzal za torpédoborcom Chancellorsville a priblížil sa k nemu zozadu na vzdialenosť 15-30 metrov, čím ohrozil americké plavidlo i jeho posádku.

"Kroky, ktorých sa dopustila ruská strana počas tejto interakcie, považujeme za riskantné a neprofesionálne," uvádza sa vo vyhlásení 7. flotily amerického námorníctva.

Krížnik Chancellorsville musel zaradiť spätný chod na všetkých svojich motoroch, aby zamedzil zrážke s ruským plavidlom, ktoré podľa americkej strany porušilo platné námorné predpisy a zvyklosti.

V roku 2016 došlo k dvom podobným incidentom v Stredozemnom mori, z ktorých sa tiež navzájom obviňovali americké a ruské námorné sily.