F-35 je jedným z najhorších vojenských projektov USA. A to nie je všetko!
05 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Americký portál Business Insider zahrnul "stealth" stíhačky F-35 do zoznamu najhorších návrhov vyvinutých americkou armádou vďaka svojim vysokým nákladom a nespoľahlivosti.


Počas realizácie programu F-35 sa prejavili mnohé technické a prevádzkové problémy lietadla. Podľa výsledkov poslednej inšpekcie Pentagónu boli odhalené ďalšie problémy so spoľahlivosťou a bojovou pripravenosťou stíhačiek. Náklady programu na jeho prevádzku mali vzrásť na takmer 1,2 bilióna dolárov.

Okrem F-35 zahrnul Business Insider do zoznamu aj torpédoborce triedy Zumwalt, pobrežné lode Littoral Combat Ship, lietadlové lode triedy "Ford" a elektromagnetické koľajové delo.

Torpédoborec Zumwalt, na ktorého vývoj boli vynaložené miliardy dolárov, má problémy s elektrárňami, elektronikou na palube, zbraňami a pravdepodobne aj so systémom "stealth".

Pobrežné lode typu LCS majú aj rad technických nedostatkov. Obavy vyvoláva ich prežitie v konflikte s vysokou intenzitou.

"Allah akbar!" kričali salafisti po demonštrantoch v Nemecku (VIDEO)
Štyria salafisti napadli niekoľko ľudí pri demonštrácii proti stavbe mešity v nemeckom meste Mönchengladbach. Čítať ďalej
05 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Podobný problém má lietadlová loď triedy "Ford". Posledný test Pentagonu odhalil "zlú alebo neznámu spoľahlivosť systémov kritických pre letné operácie," píše sa v článku.

"Americká armáda spolu so svojimi priemyselnými partnermi vytvára niektoré z najlepších zbraní na svete, ale výrobné programy zriedka fungujú tak hladko, ako sa očakáva," dodal Business Insider.