Parochne, fúzy, ale aj barly. Kočner zaplatil za techniku a "rekvizity" 70 tisíc eur
05 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Súčasťou skupiny Mariana Kočnera, ktorá sledovala Jána Kuciaka a ďalších novinárov, bol aj bývalý športový moderátor televízie Joj Peter Hollý a blogerka Alexandra Janoušková. Informácie priniesol Denník N.


Vyplýva to z vyšetrovania. Hollý a Janoušková súhlasili, že sa stanú fiktívnymi majiteľmi áut, ktoré Kočnerovo komando používalo pri sledovaní novinárov. Janoušková bola aj zamestnankyňou Petra Tótha. Tvrdí, že nevedela, na čo sa auto bude využívať. Hollý taktiež tvrdí, že o sledovaní nevedel.

Podrobnosti sledovačky opísal Tóth vo svojej výpovedi z 25. marca. Sledovanie sa podľa neho začalo už na začiatku roka 2017. Po rozhovore s Kočnerom oslovil bývalého kolegu z tajnej služby Miroslava Kriaka, aby si vybral autá na sledovanie.

„Miroslav Kriak si na základe tejto požiadavky vybral Kia Ceed bielej farby a Hyundai I 30 hnedej farby. Kočner zabezpečil zaplatenie týchto vozidiel, myslím, že to vyplácal v hotovosti, a myslím, že obidve vozidlá boli kupované v predajniach Kia v Petržalke a v predajni Hyundai,“ povedal Tóth.

Oslovil svojich dvoch známych, ktorých požiadal, aby vystupovali pred orgánmi polície ako majitelia týchto vozidiel, „pričom som im neuviedol, na čo to potrebujem,“ povedal.

Išlo o bývalého moderátora športových novín Joj Petra Hollého a Alexandru Janouškovú, ktorá bola v minulosti Tóthovou zamestnankyňou. Obaja podľa neho súhlasili, že sa stanú majiteľmi auta bez toho, aby vedeli, na čo ich Tóth potrebuje.

„Ani jeden z nich nebol oboznámený s činnosťou, na ktorú boli tieto vozidlá používané. Ako Janoušková, tak aj Hollý mi dôverovali, majú so mnou dobrú skúsenosť, a preto vedeli, že ich dôveru nezneužijem. Obom som povedal, že potrebujem mať nejaké auto, ktoré nie je písané na mňa, a toto vysvetlenie ich uspokojilo,“ uviedol Tóth vo výpovedi.

Hollý Denníku N odpísal na SMS správu, že jeho odpoveď nie je určená na zverejnenie. Vo veci bol už aj vypovedať. V televízii Joj nepracuje od roku 2014. Polícia jeho vzťah s Tóthom preveruje. Hollý často pozitívne komentoval Tóthove texty na portáli Ďateľ a vystupoval na Facebooku ako fanúšik jeho názorov.

Janoušková hovorí, že Tóth jej nepovedal, na čo bude auto slúžiť. V celej veci už vypovedala na polícii.

„O sledovaní novinárov som nemala vôbec vedomosť, o tomto sme sa s Petrom Tóthom vôbec nerozprávali,“ povedala. „Spolupracovali sme vo firme a on sa ma spýtal, či môžeme, malo to byť služobné auto, ja som auto mala, neriešila som to,“ hovorí. Sledovanie novinárov s vraždou Jána Kuciaka podľa nej nesúvisí.

Hovorí, že s Tóthom je aj naďalej v kontakte, ale spoluprácu už ukončila. Sama povedala, že je Tóthova bývalá zamestnankyňa. „Mal firmu, ktorá sa zaoberala geopolitickými analýzami,“ vyhlásila s doplnením, že práve tým sa zaoberala.

Janoušková je autorkou blogov, ktoré písala ešte pod rodným menom Macúchová. Vo svojich textoch používala aj Kočnerom získané informácie. Kritizovala v nich často súčasného poslanca OĽaNO Gábora Grendela za jeho esemesky novinárom v čase, keď pracoval ako hovorca. Kritizovala tiež aj exministra spravodlivosti a vnútra Daniela Lipšica.

Grendel aj Lipšic sa už vtedy domnievali, že za sériou diskreditačných textov a e-mailov je práve Kočner alebo finančná skupina Penta.

Janoušková s Tóthom v roku 2017 rozbiehala zakladanie politickej strany Cieľ, bola súčasťou prípravného výboru. Stranu v skutočnosti zakladal Kočner. Podpisy pod petíciu zbierala aj Alena Zsuzsová. Keďže boli viaceré falošné, ministerstvo vnútra stranu nezaregistrovalo.

Janoušková sa tiež spomína ako účastníčka podujatí Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov, ktorú založil Igor Cibula, Tóthov priateľ a bývalý riaditeľ rozviedky SIS.

Tóth hovorí, že bielu Kiu, ktorú mal na seba napísanú Hollý, môže kedykoľvek poskytnúť polícii. Vozidlo Hyundai, napísané na Janouškovú, už spravujú Jozef Dučák starší a právnik Andrej Šabík, ktorí sú obvinení v kauze Technopol. Šabíka vyšetrujú aj za to, že mal Kočnerovi pomáhať vynášať z väzby motáky.

Tóth povedal, že Kočner dal na sledovanie novinárov sedemdesiat tisíc eur, a rovnakou sumou podľa neho prispel aj Norbert Bödör, syn majiteľa SBS Bonul.

Tóth vypovedal aj o tom, ako boli s Kočnerom v Tatra banke, kde vybrali tridsať tisíc eur na zakúpenie sledovacej techniky, ale aj na maskovanie: „parochne, fúziky, oblečenie alebo barly“.