„Spustili túto krízu“: Právnici teraz žalujú EÚ za smrť líbyjských migrantov v Stredozemí
04 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Právnici zaoberajúci sa ľudskými právami žalujú Európsku úniu (EÚ) za smrť líbyjských migrantov, ktorí sa snažili preplaviť Stredozemné more. Argumentujú tým, že EÚ je zodpovedná za stratu tisícov životov.


Skupina právnikov požiadala Medzinárodný trestný súd (ICC - International Criminal Court) v Haagu o začatie vyšetrovania na základe 243-stranového dokumentu, ktorý popisuje prijaté opatrenia na odmietnutie migrantov. Podľa priloženej správy boli týmto porušené ich ľudské práva.


Európska únia „obetovala životy migrantov, ktorí sa ocitli na mori v núdzi, pričom jediným cieľom bolo odradiť ostatných migrantov, nachádzajúcich sa v podobnej situácii, od hľadania bezpečného útočiska v Európe,“ citoval zo žaloby The Guardian.


Prvé veľké incidenty s utopenými migrantami sa odohrali začiatkom roka 2015. Počet takýchto odmietnutí migrantov sa však neustále zvyšoval, čo viedlo k úmrtiu „tisícom civilistov ročne“ za posledných päť rokov.


Podaná žaloba poukazuje na rozhodnutie EÚ z roku 2014 o obmedzení záchranných operácií s ponechaním veľkých oblastí Stredozemného mora bez záchranných kapacít, čo je hlavným dôvodom utopenia migrantov. Poukazuje tiež na úsilie Talianska a ďalších členských štátov diskriminovať mimovládne záchranné skupiny.


Vyhlásenia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona naznačujú, že vedúci predstavitelia EÚ „vedia a aj vedeli o smrteľných následkoch“ týchto rozhodnutí. Vedúci predstavitelia EÚ nemali v tejto tragédii zohrávať žiadnu úlohu, avšak v skutočnosti ju „spustili“ práve oni, povedal pre Associated Press bývalý prokurátor ICC a spoluautor žaloby, Juan Branco.



Advokáti tiež kritizujú rozhodnutie EÚ vrátiť približne 40 000 migrantov späť do táborov v Líbyi, kde sú na nich „páchané kruté zločiny“ .


Medzinárodný trestný súd každoročne prijíma žiadosti o vyšetrovanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Vyšetruje už údajné zločiny spáchané na líbyjských migrantoch, ale prokurátor súdu sa bude musieť rozhodnúť, či zaháji vyšetrovanie a na základe tohto podania predloží prípad súdu.


Aj keď sa dokument zameriava na migračnú politiku EÚ a jej reakciu na masovú migráciu Líbyjčanov, krajiny EÚ sa v prvom rade podieľali na „spustení“ celej tejto krízy. Veľká Británia, Francúzsko a Taliansko okrem iného zohrali v roku 2011 ako členské krajiny NATO, hlavnú úlohu v “humanitárnom” bombardovaní Líbye pod vedením Spojených štátov.


Vojenská operácia bola vtedy vyhlásená za „humanitárnu intervenciu“ s jediným cieľom, zvrhnúť vtedajšieho lídra Muammara Kaddáfího. Táto “humanitárna” akcia vtedy viedla k takmer úplnému zničeniu Líbye, ktorá bola kedysi najbohatšou krajinou Afriky. Následne to spustilo masívnu vlnu migrácie a utečeneckú krízu v krajine.