Komentár Romana Suchého: Taliansko na ceste k vlastnej paralelnej mene k euru. Brusel zúri?
04 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Rím je pripravený na protiútok proti Európskej únii. Taliansky parlament prijal návrh na zváženie vydania „paralelnej“ meny voči euru. Táto nová mena, ktorú už minulý rok spomenula vláda, by viedla k zavedeniu talianskych krátkodobých štátnych pokladničných poukážok nazývaných „mini-BOTS“. Ako zdôrazňuje Les Échos, tieto "peniaze" by boli druhom uznania dlhov vydaných štátom s cieľom vyrovnať nedoplatky svojim dodávateľom a veriteľom.


Ministerstvo financií by podľa agentúry Reuters mohlo vytlačiť ekvivalent niekoľkých miliárd eur obchodovateľných cenných papierov, ktoré by používatelia mohli použiť na zaplatenie svojich daní a na nákup služieb alebo tovaru poskytnutého štátom.

Tento taliansky nápad pripomína bývalého gréckeho ministra financií Janisa Varoufakisa, ktorý tiež plánoval zaviesť v krajine "paralelný" platobný systém. Zástancovia tohto plánu veria, že s jeho pomocou bude Taliansko schopné v konečnom dôsledku vyriešiť problém dlhu, ktorý už mnoho rokov visí nad ekonomikou krajiny.

Hlasovanie v talianskom parlamente sa konalo v čase, keď Taliansko čelilo hrozbe závažnej pokuty zo strany Bruselu. Európska komisia minulý týždeň poslala Rímu list so žiadosťou o vysvetlenie nedostatočného pokroku v znižovaní vládnych výdavkov. Talianskej vláde tak môže byť uložená pokuta vo výške 0,2% HDP krajiny, tj. 3,5 miliardy eur.

Taliansky vicepremiér Matteo Salvini však vo štvrtok s iróniou prehovoril o "liste z Bruselu", kde uistil, že nebude vládnuť krajine "na kolenách". Vplyv hrozieb z Bruselu na taliansku vládu by nemal byť preceňovaný, vzhľadom k jednoznačnému víťazstvu Salviniho strany v eurovoľbách.