Stať sa podnikateľom v 21. storočí? Takmer nemožné, zhodujú sa finančné špičky
03 | 06 | 2019 I TASR

Firmy vo svete počítajú so zhoršením podmienok na podnikanie. Ekonomická neistota dosiahla podiel 50 %, miera optimizmu lídrov biznisu klesla na 39 %, čo je najnižšia úroveň od konca roka 2016. Očakávania európskych podnikateľov sú ešte nižšie. Iba 28 % z nich pozerá na ekonomický vývoj v tomto roku s optimizmom, čo predstavuje pokles až 18 % za posledných šesť mesiacov. Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti Grant Thornton, ktorého sa zúčastnilo 5000 firemných lídrov z celého sveta.


Dôvodom obáv z ekonomického vývoja v tomto roku je najmä politické napätie. V Európe sa šéfovia firiem obávajú najmä nárastu politického populizmu v Taliansku, Poľsku, Maďarsku, ako aj dlhodobých protestov a oslabenia ekonomiky vo Francúzsku. Ďalším faktorom je pretrvávajúce napätie medzi Ukrajinou a Ruskom blízko hraníc Európskej únie. Práve preto je miera optimizmu v Európe len na úrovni 28 %. V Británii, kde podnikateľský sektor trpí veľkou mierou zneistenia pre vývoj brexitu, klesla miera optimizmu zo 17 % na rekordných 9 %. Briti sa zároveň obývajú nedostatku pracovných síl (54 %), čo úzko súvisí so snahou o reguláciu imigrácie.

Chyba v aplikácii WhatsApp umožnila hackerom získať citlivé dáta. Poznáme príčinu
Sociálna sieť WhatsApp spolu s jej mobilnou aplikáciou čelili hackerskému útoku, ktorý dokonca čiastočne umožňoval ovládanie mobilu užívateľa. Ako páchateľ pripadá do úvahy aj izraelská organizácia NSO. Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Naopak, USA zostávajú relatívne optimistické (60 %), aj keď takisto zaznamenali 18 % pokles za posledný polrok pre problémy v súvislosti s novou dohodou NAFTA a rastúcimi úrokovými sadzbami. V Ázii a Pacifiku miera optimizmu klesla na 34 %, keďže ekonomické spomaľovanie Číny má najväčší dosah práve na krajiny tohto regiónu.

Napriek nárastu obáv ostáva 60 % firemných lídrov optimistických v otázke vývoja ekonomiky v budúcnosti. Väčšina takisto očakáva v tomto roku zvýšenie obratu a zisku svojej firmy. Opačné očakávania vyjadrilo len 12 % opýtaných. Časť biznismenov ako recept na neistotu volí investície. Za posledný polrok vzrástol podiel firiem, ktoré plánujú zvyšovať investície do výskumu a vývoja o 9 percentuálnych bodov na 31 %. Lídrami v tejto oblasti sú Filipíny (60 %), India (51 %) a USA (34 %). Navyše osem z desiatich firiem celosvetovo chce v tomto roku zvýšiť alebo aspoň udržať investície do technológií.  Prieskum ukázal, že spoločnosti na celom svete považujú nové technológie za overenú cestu k rýchlemu rastu a digitálne nástroje za prostriedok na zvýšenie flexibility, aby dokázali reagovať na meniace sa trhové prostredie.

Ťahá ho to ku Kiskovi? Šeliga zbalil kufre, odstupuje ako hovorca slušného Slovenska
Juraj Šeliga už nebude vystupovať ako hovorca iniciatívy Za slušné Slovensko a rozhodol sa, že z nej odstupuje. Novou hovorkyňou bude Eva Lavríková, ďalšími hovorcami ostávajú Karolína Farská a Ján Gálik. TASR o tom informovala Lavríková.... Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | TASR


Medzinárodný menový fond síce predpovedá spomalenie rastu globálnej ekonomiky, avšak len veľmi mierne. Kým v roku 2018 globálna ekonomika vzrástla o 3,7 %, v roku 2019 sa očakáva 3,5 % rast a budúci rok rast na úrovni 3,6 %. "Hoci sú globálne finančné trhy stále volatilnejšie, lídri ostávajú optimistickí pre pokračovanie rastu HDP v ďalších rokoch. Jednoducho vedia, že ich firmy z ďalšieho rastu budú profitovať. Napriek aktuálnemu pesimizmu sú ekonomické základy silné s množstvom príležitostí na trhu," uviedla odborníčka Grant Thornton International Francesca Lagerberg.

Časť firiem, s výnimkou EÚ a vyspelých štátov Ázie, si sľubuje pozitívny vplyv na podnikanie od exportu. Najviac optimistická je Latinská Amerika (28 %) a rozvojové krajiny Ázie a Pacifiku (30 %). Najmä v Ázii ide o prejav silnejúceho domáceho dopytu, ktorý nahradil dopyt zo strany Číny prechádzajúcej obdobím neistoty.