Krváve výročie za dverami. Udalosti v Tchien-an-men "zaočkovali Čínu proti rozvratu"
03 | 06 | 2019 I TASR

Čínsky štátny denník Global Times vo svojom pondelkovom vydaní obhajoval počínanie si vlády počas protestov na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) z roku 1989.


Noviny v ojedinelom editoriáli v predvečer 30. výročia zásahu armády píšu, že tieto udalosti spravili Čínu "imúnnou" voči rozvratu.

Stovky, podľa niektorých odhadov až vyše 1000 neozbrojených civilistov zahynulo, keď vláda 4. júna 1989 nasadila vojakov a tanky, aby v Pekingu potlačili prodemokratickú demonštráciu.

Anglická verzia denníka Global Times sa však v editoriáli s názvom "4. jún zaočkoval Čínu proti rozvratu" vyjadrila pochvalne o tom, ako si vláda poradila s týmto "incidentom", informovala tlačová agentúra AFP.

Boeing "lieta" v problémoch. Viac než 300 lietadiel má na krídlách chybné diely
Viac ako 300 lietadiel Boeing 737 vrátane modelu Max môže mať na krídlach chybné diely, ktoré nespĺňajú štandardy týkajúce sa pevnosti a životnosti. V nedeľu o tom informoval americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) po spoločnom vyšetrovaní s... Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | TASR


"Incident na Námestí nebeského pokoja ako zaočkovanie čínskej spoločnosti významne zvýši imunitu krajiny voči akémukoľvek veľkému politickému chaosu v budúcnosti," napísali Global Times.

Názor novín je podobný komentárom čínskeho ministra obrany Wej Feng-cheho, ktorý na nedeľňajšom bezpečnostnom fóre v Singapure obhajoval tento krvavý zásah ako "správnu" politiku.

Je ojedinelé, ak čínski predstavitelia alebo médiá verejne diskutujú o tejto inak striktne tabuizovanej téme, vysvetľuje AFP. Úrady pred výročím udalostí zatkli aktivistov a sprísnili cenzúru na internete.