V BERLÍNE TO VRELO: Stretli sa odporcovia a podporovatelia Izraela. Moslimovia pálili vlajku
01 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Asi tisícka odporcov Izraela sa dnes zhromaždila v Berlíne na demonštrácii pri príležitosti dňa al-Kuds (arabsky Jeruzalem). Ďalšie stovky ľudí vrátane popredných nemeckých politikov, zástupcov Izraela a nemeckej židovskej obce sa zišli na protidemonštrácii, píšu The Times of Israel.


Každoročný protiizraelský pochod tentoraz prilákal podľa polície zhruba tisíc účastníkov. Niektorí z nich volali heslá ako "Palestína sa znovu zrodí" či "Slobodná Gaza", iní mávali iránskymi či palestínskymi vlajkami.



"Keď antisemiti pozdvihnú svoju nenávistnú hlavu, je potrebné postaviť sa na odpor. Preto sme tu," povedala nemecká poslankyňa Petra Pauová na jednom zo zhromaždení na podporu Izraela a Židov. Dorazil na neho napríklad aj splnomocnenec nemeckej vlády pre boj proti antisemitizmu Felix Klein či izraelský veľvyslanec v Nemecku Jeremy Issacharoff. Niektorí ľudia mávali na demonštráciu izraelskými vlajkami.

Sociálny demokrat Andreas Geisel, ktorý je na berlínskej radnici zodpovedný za otázky vnútra, prišiel na demonštráciu proti antisemitizmu s jarmulkou, židovskou pokrývkou hlavy. "Stojíme pevne po boku Židov, ktorí tu žijú, a boku Izraela," povedal. Antisemitizmus podľa neho v Berlíne "nemá čo hľadať".



Geisel tiež vyzval nemeckú vládu, aby zmenila svoj doterajší postoj a zaradila libanonské hnutie Hizballáh na zoznam teroristických organizácií. Berlín v súčasnosti za teroristické považuje len ozbrojené krídlo Hizballáhu. Oba tábory - priaznivcov aj odporcov Izraela - sa polícii darilo držať od seba.

Protestami v deň Al-Kuds si časť moslimov pripomína výzvu niekdajšieho iránskeho revolučného vodcu Rúholláha Chomejního k "oslobodenieu Jeruzalema. Západný breh Jordánu a východnú časť Jeruzalema obsadil Izrael počas vojny v roku 1967.

V Nemecku v posledných rokoch pribúda antisemitských trestných činov, čo potvrdila aj policajná štatistika politicky motivovanej kriminality za minulý rok. Počet antisemitských trestných činov stúpol z 1504 v roku 2017 na minuloročných 1799, teda takmer o 20 percent. Za veľkou väčšinou takýchto činov stojí extrémna pravica (89,1 percenta).